På kvällen den 7 maj färdades 25-åringen på en elcykel på Lingvägen i Hökarängen, i riktning mot Farsta, när han drog till sig uppmärksamhet från en polispatrull.

Att han inte hade rent mjöl i påsen stod klart när poliserna försökte stoppa honom. Han övergav då cykeln och började springa. Under flyktförsöket kastade han ifrån sig en skarpladdad pistol.

När han greps visade det sig att han bar skyddsväst och dubbla uppsättningar kläder både på över- och underkroppen, plus dubbla handskar. Ansiktet var täckt med en buff.

Klädseln och vapnet gjorde att åklagaren åtalade 25-åringen för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Kontakt med kriminellt nätverk

Enligt åklagaren fanns ytterligare faktorer som tydde på att han var på väg för att begå ett mord.

Han bar till exempel en krypterad telefon. Sin egen mobil hade han lämnat på ett hotellrum i Hammarby sjöstad. Där hade han tidigare på kvällen träffat en person som enligt polisen tillhör ett kriminellt nätverk med bas i Hökarängen.

Att han var beväpnad och på väg mot Farsta när han greps, pekade enligt utredningen på att han skulle slå till mot en eller flera medlemmar i ett rivaliserande nätverk där.

Pistolen som 25-åringen kastade ifrån sig i flykten.

Pistolen som 25-åringen kastade ifrån sig i flykten.

Ur polisens förundersökning

Skulle transportera vapnet

25-åringen själv nekade till anklagelsen men erkände grovt vapenbrott. Han sa att han fått i uppdrag att transportera vapnet, till en person han inte ville namnge.

Södertörns tingsrätt trodde inte på den förklaringen. Enligt domen, som kom i slutet av augusti, fanns flera omständigheter som tydde på att 25-åringen verkligen var på väg för att begå ett allvarligt våldsbrott.

Rätten: Behövde inte vara mord

Men enligt tingsrätten är det inte bevisat att det handlade om just mord. I utredningen fanns inga konkreta uppgifter om vem han i så fall skulle mörda eller om en plats där det skulle ske.

Därför valde tingsrätten att fria 25-åringen från anklagelsen om förberedelse till mord. Han dömdes endast för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott, till fängelse i två år och åtta månader.

25-åringen har dömts för brott flera gånger tidigare, bland annat grovt vapenbrott 2021.