– Vi har haft det två gånger tidigare, 2022, 2023. Då var folk alldeles lyriska och det var inga problem, säger Kjell Heghammar, ordförande för Waxholms Motor Cykel Klubb, WMCK.

Tillsammans med Waxholms Motorklubb var det tänkt att WMCK skulle visa upp ett 80-tal mopeder, motorcyklar och bilar på Lägret i Vaxholm, i morgon lördag 11/5.

Kjell Heghammar, ordförande för Waxholms Motor Cykel Klubb, WMCK.

Kjell Heghammar, ordförande för Waxholms Motor Cykel Klubb, WMCK.

Privat

För tre månader sedan fick Kjell Heghammar, precis som tidigare år muntligt löfte av kommunen om att få vara på Lägret.

Men i måndags, fem dagar innan, blev det plötsligt tvärnej.

Nyplanterade träd

– Kommunen ringde och sa att det är förbjudet att köra på parkvägarna och gräsytorna och att de har nyplanterade träd. säger Kjell Heghammar.

För WMCK och motorklubben blev det bara att snabbt ställa in. Bland annat fick de hejda Lions som skulle sälja korv och meddela alla utställare.

Dagen därpå ändrade sig kommunen igen, men då var det för sent.

– Jag fick höra det på tisdagskvällen. Man blir så jävla irriterad, säger Janne Klerehag, ordförande för Waxholms motorklubb.

Hade du tänkt du visa upp något?

– Ja, en egenbyggd rallybil för veteranrally, en Volvo PV 544 sport.

Veteranmotorcyklar från förra årets träff på Lägret.

Veteranmotorcyklar från förra årets träff på Lägret.

Privat

På kommunens hemsida beklagar Vaxholms stad det inträffade, men nämner inget om ett muntligt löfte. I stället skriver kommunen att Tekniska enheten började handlägga ärendet måndag 6 maj, att man kände oro för grönskan och de nyplanterade träden och att man erbjöd en alternativ plats.

– Det är ren och skär lögn det som de skrivit, säger Kjell Heghammar.

Den alternativa platsen som kommunen hänvisade till var en parkering i anslutning till Lägret, men med plats för bara 20 bilar, säger han.

Han tycker också det är märkligt att folkfesten Strömmingsloppet fick vara på Lägret i början av maj, trots kommunens oro för parken.

– Klart jag är upprörd! Det är tre månaders arbete och pengar. Så det är klart man är upprörd, säger han.

Kommunen beklagar missförstånd

Alexander Wahlstedt, Teknisk chef i Vaxholms stad, ser det inte som orimligt att någon på kommunen varit positiv till arrangemanget för tre månader sedan och bedömer det inträffade som ett missförstånd.

Han säger också att kommunen på tisdagen erbjöd sig att träffa arrangörerna dagen därpå för att hitta en lösning, men att det då var för sent.

Hade de fått vara på Lägret då?

– Ja, jag kollade med politiken. Från vårt håll och politiken tycker vi det är tråkigt. Vi är generellt positiva till det här och jag förstår att de blir irriterade.

Hur kan man undvika att det händer igen?

– Generellt om det är lite större evenemang så är det bra att man hör av sig till oss när man börjar planera. Så när man ansöker om tillstånd hos polisen så kan man gärna skicka kopia till oss också.