Förra veckan äntrade den norska singer-songwritern Girl in Red scenen på Fryshuset i Hammarby sjöstad. I publiken väntade runt 3 500 fans.

Alice Edström var en av dem. Redan när hon kom dit noterade hon att det var varmt i lokalen, trots att hon stod längst bak nära dörrarna.

– Redan under första låten svimmade en eller två personer. Sedan fortsatte det så hela konserten, säger hon.

Det var 13-årsgräns på konserten och enligt Alice Edström var många i publiken unga.

– Det var noll fläktar i gång och luften var väldigt fuktig. Jag tror aldrig jag har varit så svettig på en konsert och då stod jag inte ens i smeten.

Marie Ulven uppträder under artistnamnet Girl in Red, här vid en festival i England 2019.

Marie Ulven uppträder under artistnamnet Girl in Red, här vid en festival i England 2019.

John Harvey Pegg/CC BY 2.0

Flera personer svimmade

Det bekräftas av Maja Johansson, praktikant på Mitt i, som också var där.

– Girl in Red stoppade mellan varje låt för att uppmärksamma vakter på att någon hade svimmat. Vi stod ganska långt bak, nära ett ställe där det fanns vatten. Men det vatten som fanns var man tvungen att betala för och det var lång kö. Där hade ingen koll på publiken, de hade bara koll på dem längst fram. Det var också många som gick innan det var slut, säger hon.

Girl in Red, som egentligen heter Marie Ulven, ska även upprepade gånger försökt få någon­ att få i gång fläktar eller­ se till att någon i publiken fick vatten.

– Det kändes som att Girl in Red hade bra koll, men det måste vara stressigt som artist att se folk svimma, säger Alice Edström.

Saken noterades även i Aftonbladets recension av spelningen, där lokalen beskrivs som en bastu. I den står det att Marie Ulven ”om och om igen stoppar konserten för att folk svimmar” och att hon vägrar starta igen förrän de fått hjälp av vakter. Spelningen fick dock fyra av fem plus i betyg.

Konserten hölls onsdag förra veckan i Fryshuset i Hammarby sjöstad.

Konserten hölls onsdag förra veckan i Fryshuset i Hammarby sjöstad.

Christian Lärk

"Gjorde ett bra jobb"

Enligt Choukri Khotar, eventansvarig på Fryshuset, var ventilationen i full gång under konserten och dörrar öppnades för korsdrag. Han menar att framträdanden av den här storleken tyvärr för med sig en risk för svimningar och blodsockerfall, då många köar från tidigt på morgonen.

– Vid konserten svimmade två personer, det finns dokumenterat i rapporten från sjukvårdare och läkare på plats. Säkerhetsteamet som arrangören arbetade med gjorde ett bra jobb med att hålla koll, skriver han i ett mejl.

Delar inte bilden

Han uppger även att Fryshusets personal på plats inte delar bilden av att många gick hem innan spelningen var över. Vätskeersättning ska också ha delats ut och att läsk och godis ska ha funnits tillgängligt vid blodsockerfall.

– Vi har alltid uppföljning med arrangörerna efteråt för att utvärdera hur vi kan minimera riskerna. Vår personal är tydlig med att de hade väldigt bra samtal med arrangörerna.