Sju av tio A-traktorer som polisen kontrollerade på Lidingö under påskhelgen var trimmade eller ändrade på andra sätt och togs därför i beslag, vilket Mitt i rapporterat om.

De kommer troligen att återlämnas – men förarna är misstänkta för olovlig körning. Det straffas i regel med dagsböter, men eftersom förarna är minderåriga kan deras vårdnadshavare behöva stå för notan. Vårdnadshavare som misstänks ha varit medvetna om att en ungdom kört olagligt riskerar också att dömas till böter för ”tillåtande av olovlig körning”.

– Föräldrarna till ungdomarna vi stoppade blev överlag ganska förvånade. De säger att de inte känt till det här, säger Thomas Nordström vid Norrmalmspolisen.

Några av ungdomarna har dock bekräftat att de varit medvetna om att deras fordon går snabbare än 30 km/h.

Vanliga ändringar

De vanligaste ändringarna polisen sett är att man trimmat A-traktorn så att den går snabbare, och i vissa fall skulle den ha registreras som en personbil, vilket kräver B-körkort.

– En annan ganska vanlig ändring är att man tagit bort det lastgaller A-traktorer ska vara försedda med så att de inte kan lasta saker eller passagerare i baksätet. Du får inte göra några ändringar på ett fordon som gjorts om till en A-traktor.

Mikael Andersson, presschef vid Transportstyrelsen, säger: