TRIPPELHALL. Det ska byggas tre idrottshallar vid Kristinebergs IP, meddelar idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C). Oskar Kotsalainen på Kungsholmens basket jublar över beskedet.

Beskedet: Staden bygger trippelhall i Kristineberg

Det blir tre fullstora idrottshallar i Kristineberg. Staden planerar att göra området till ett idrottscenter. Kungsholmen basket jublar över beskedet.

  • Publicerad 06:00, 17 okt 2021

Planerna på en ny dubbelhall vid Kristinebergs IP har pågått under många år, och försenats flera gånger om. Det senaste budet var att den kunde tidigast stå klar 2025, men tidplanen var oklar. Men nu kommer ändå positiva nyheter för idrotten.

Den nya detaljplanen för området, som är överklagad, medger tre hallar något det höjts röster om från idrottshåll att staden därför borde bygga.

Kravet: Bygg tre idrottshallar i Kristineberg

Och så blir det meddelar nu idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C). En trippelhall finns med i den nya budgeten för kommande år. Enligt Ernlund har de fått besked om att tidplanen inte påverkas ytterligare av ändringen.

– Det känns väldigt bra. Det här har varit en fråga som framförallt idrottsrörelsen lyft själva, oavsett idrott så det känns bra att kunna leverera på det. Sedan kommer hallbristen att kvarstå och det här betyder inte att vi nöjer oss nu. Vi ska fortsätta att leta efter yteffektiva lösningar, säger Ernlund.

Enligt henne är planen tre fullstora hallar men de exakta detaljerna kommer preciserar när det närmar sig inriktnings- och genomförande beslut för hallarna, säger hon.

Även kostnaden har ökat under resans gång. Det senast budet var omkring 280 miljoner kronor. Nu finns en post om cirka 340 miljoner kronor fram till 2026 i budgeten.

– Men det är en kostnadseffektiv lösning för att få fler hallar i innerstaden, att bygga när det ryms i detaljplanen. Det blir mycket idrott för pengarna men den exakta kostnaden får vi återkomma om, säger Ernlund.

Genom idrottshallarna, ett upprustat Kristinebergs IP och en ny 11-spelsplan vid Kristinebergs BP, se artikel nedan, vill staden skapa ett nytt idrottscentrum i området.

Klart: Kristinebergs IP rustas för 160 miljoner

Hos Kungsholmen basket jublar de över beskedet.

– Jag har bölat och skrattat i ett dygn. Det här är en sådan sjukt viktigt fråga för oss och har varit högst upp på dagordningen i många år. Nu är det på riktigt, säger Oskar Kotsalainen, verksamhetsansvarig.

– För föreningens barn och ungdomar är det avgörande. De barn som idag är i lågstadiet kommer ha bättre förutsättningar än ungdomarna nu. Idag tränar 13-åringar exempelvis vid halv tio på kvällarna. De närmsta åren kommer det bli ännu mer trångt men nu finns det äntligen lite framtidstro och vind i seglen. Jultomten är på väg. Det är klart att det kan snubbla på vägen och ta lite längre tid, men nu kommer det bli av.

VISION. Illustration från gestaltningsprogrammet för Hornsbergskvarteren. Foto: Stockholms stad/Vida Arkitektkontor AB / Cedervall Arkitekter AB

KARTA. Idrottshallen ses nere till höger, framför det nya idrottstorget och i mitten Ekparken som ska skapas med spontanidrottsyta, grillplats och utegym bland annat Foto: Stockholms stad/Vida Arkitektkontor AB / Cedervall Arkitekter AB

Kristinebergs IP ska rustas

Naturgräset ska ersättas av uppvärmt konstgräs

Planen ska även breddas och få ny belysning för att klara arenakraven för spel i damallsvenskan i fotboll.

Nya teknikytor för längd- och höjdhopp, stav och kula. Samtidigt innebär det nya konstgräset innebär att diskus, slägga och spjut, kastas ut från arenan, vilket tidigare har kritiserats.

Läktaren och omklädningsrummen ska rustas och tillgänglighetsanpassas.

En ny garage- och personalbyggnad (cirka 170 kvm) för att klara den dagliga driften av idrottsplatsen.

Renovering av måldomartorn.

Upprustningen ska starta i början av 2022 vara klar vintern 2023. Under tiden väntar evakuering för de föreningar som använder idrottsplatsen.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre