När regeringen presenterade sin vårbudget stod det klart att det inte blir några nya anslag för landets kommuner och regioner. Åtminstone inom den närmsta tiden. Budgeten har fått kritik från från lärarfacket Sveriges lärare där ordförande Johanna Jaara Åstrand säger att ”bristen på de nödvändiga resurserna som behövs i skolan är ett svek mot barnen”. 

Den oron delar även oppositionen i Sigtuna kommun.

– Nu när regeringen inte kommer med några satsningar till vår kommun så kommer kommunledningen att behöva skära ned och detta kommer med största sannolikhet att ske i form av uppsägningar inom våra skolor. Detta oroar mig, säger Marie Axelsson (S).

Inga massuppsägningar

Men några uppsägningar inom skolan kommer inte att ske enligt kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M). Han lutar sig mot regeringens budget för 2023 som togs i höstas då det tillfördes 12 miljarder kronor till kommunsektorn och menar att vårbudgeten är en kompletterings- och tilläggsbudget till den budgeten.

– Tack vare den stabila ekonomi vi lyckats skapa genom gjorda effektiviseringar sedan 2017 klarar vi oss nu i de besvärliga tiderna utan att behöva dra i nödbromsen och börja massavskeda lärare eller personal inom äldreomsorgen. Med andra ord, nej. Vi kommer inte behöva skära i våra verksamheter tack vare en välskött och långsiktig ekonomi, säger Olov Holst.

Olov Holst är säker på att alla Sveriges kommuner står inför stora utmaningar de kommande fem till tio åren. Det tar kommunen höjd för redan nu.

– Det kommer ett effektiviseringskrav på hela organisationen. Men det är inte riktigt detsamma som ett sparkrav som ensidigt betyder att dra ner på kostnader vilket delvis är något annat.

Hur ska då exempelvis barn- och ungdomsnämnden effektivisera bort många miljoner kronor utan att skära i personalen?

– Till exempel kan man slå ihop två förvaltningar och på så sätt effektivisera på administration. Oavsett styre hade man behövt göra de här effektiviseringarna, tittar vi ett par framåt i tiden kommer alla kommuner i Sverige sättas under enorm press. Gör vi omställningarna nu slipper vi panikåtgärder då.