Årets upplaga av Återvinningsfesten ställs in och det är oklart om den någonsin kommer att hållas igen. Det uppger Jennie Grute, generalsekreterare vid Medveten konsumtion som anordnar festen.

– Vi är en liten ideell förening med fokus på hållbarhetsfrågor. Statliga bidrag för oss har dragits in eller blivit lägre. Som det nu ser ut är ekonomin knaper, säger hon.

Under pandemin hade loppisen uppehåll innan den i höstas återvände i fysisk form. Där såldes framför allt second hand, men också handgjorda saker. Det hölls även workshops om hållbarhet och gratis kurslitteratur delades ut.

Att ställa ut under loppisen är gratis, men besökare och utställare uppmanades att gå med i föreningen för att ge sitt ekonomiska stöd.

– Vi fick tyvärr bara ett enstaka nya medlemmar förra året. Återvinningsfesten blev en för stor förlust för oss och vi har inte resurser att anordna det i år.

Enormt antal besökare

Loppisen har varit årligt återkommande sedan den anordnades första gången 2004. Besöksrekord var 2016 med runt 100 000 besökare.

– Det är tråkigt att ställa in. Vi vet hur uppskattad festen är och hoppas att de som bor i området på något sätt lyckas hålla liv i den.

För att Medveten konsumtion ska kunna hålla loppisen igen i framtiden behövs fler medlemmar, menar Jennie Grute. Förutom det ekonomiska stödet betyder det att föreningen är i en starkare position när det kommer till att söka bidrag.

– Ett ökat stöd gör också att vi kan sprida vårt budskap. Vi jobbar för att förmedla fakta och inspiration om hur man kan leva mer hållbart i vardagen, vilket är viktigt med tanke på hur klimatet ser ut i dag.