Det var i höstas som läkare på Karolinska universitetssjukhuset slog larm om att kliniken missat en misstänkt cancer, och varken remitterat patienten vidare eller journalfört fallet.
När regionen senare gjorde en inspektion visade det sig bland annat att sjukvårdsmaterial diskades för hand, och att läkemedel som gått ut för flera år sedan fanns kvar.
Patientnämnden hade även fått anmälningar om att läkare varit onyktra under patientbesök. Och det har inte varit engångsföreteelser. En närliggande vårdinrättning vittnar om hur personal från kliniken dykt upp hos dem för att be om hjälp. Vid ett fall kom en blödande patient dit efter komplikationer efter en operation.
Vid flera tillfällen har vakter behövt omhänderta berusade läkare, enligt anmälan.
– Patienter har försatts i en otroligt patientosäker sits, säger Talla Alkurdi (S) hälso- och sjukvårdsregionråd.
Regionrådet Talla Alkurdi (S) menar att det är viktigt för alla seriösa vårdgivare att de som inte sköter sig avslöjas.
Ingrid Johansson
Nu har regionen sagt upp avtalet. Enligt den senaste årsredovisningen var omsättningen drygt 3,5 miljoner kronor, med en vinst på 1,5 miljoner. Men nu är det alltså stopp för den del av verksamheten som finansieras med skattemedel.
Allt fler vårdgivare avslöjas
Regionen har inrättat en funktion mot oegentligheter och välfärdsbrott, vilket under 2024 ledde till återkrav på 45 miljoner kronor för felaktigt utbetalda ersättningar.
Granskningarna har också lett till att 13 vårdgivare sagts upp, och åtta fått avslag på att etablera sig.
Mitt i har sökt verksamhetschefen för en kommentar.
Fusk och brister – två vårdcentraler sägs upp
Region Stockholm säger upp avtalen med Hötorgets vårdcentral och Sabbatsbergs vårdcentral.
Anledningen är flera brister som uppdagats.
Båda vårdcentralerna brister när det gäller bemanning. Vårdcentralerna ska ha minst tre läkare, och det ska alltid finnas en som är specialist i allmänmedicin. Utöver det ska det finnas minst en distriktssköterska.
En annan gäller öppettiderna. Vårdcentraler som har öppet utöver kontorstid får extra ersättning av regionen för detta.
Både Hötorgets vårdcentral och Sabbatsbergs vårdcentral har uppgett att de har utökade öppettider med tio timmar per månad, och fått nästan fem miljoner kronor extra för det.
Besök
Men när personal från hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjort oanmälda besök har det visat sig att de inte varit tillräckligt bemannade. Vid ett besök var vårdcentralen i Sabbatsberg stängd.
På Hötorgets vårdcentral uppdagades bister i basal hygien, sterilhantering och det fanns oklarheter kring var hjärtstartaren fanns.
Vårdcentralerna har också gjort mycket färre besök hos sina listade patienter än snittet vid övriga vårdcentraler.
Regionen har begärt svar från vårdgivaren, vilket uteblivit.
Fusk
Enligt tjänsteutlåtandet, som ligger till grund för primärvårdsnämndens beslut, har vårdgivaren även varit huvudman för ett hemtjänstbolag i Nacka kommun, som fick avtalet uppsagt sedan brister och fusk uppdagats.
Vårdcentralerna ska vara helt avvecklade senast den 28 februari. De 6 000 listade patienterna får ett brev hem där de uppmanas att lista om sig till andra vårdcentraler.
Vårdgivaren har haft avtal med Region Stockholm sedan 2014.
Regionen fann brister vid oanmälda besök.
Mostphotos
Regionen bryter med två vårdcentraler
Vårdfusk för 36 miljoner – hittills i år
Region Stockholm har sagt upp avtal med sex vårdgivare. 36 miljoner kronor krävs tillbaka sedan fusk och brister uppdagats.
Den privat drivna barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Bumm, tog betalt av regionen för åtgärder de inte hade rätt till, och har krävts på 1 712 240 kronor i återbetalning.
Utöver det har flera brister, till exempel vad gäller bemanning, nu gjort att avtalet sagts upp.
Det är ett av flera avtal med olika vårdgivare som regionen avslutat under årets första månader, på grund av fusk eller andra brister.
Totalt finns återkrav eller skadestånd om 36 miljoner kronor hittills i år, enligt hälso- och sjukvårdsnämndens delrapport.
– 36 miljoner motsvarar helårslönen för 50 sjuksköterskor, säger finansregionrådet Aida Hadzialic (S).
Utreder
Sedan ett par år har Region Stockholm en särskild enhet mot oegentligheter och välfärdsbrott.
– De allra flesta vårdgivare gör ett bra jobb, och jag tror att de anser att det här arbetet är fullt legitimt. Medborgare och patienter ska kunna känna sig trygga med att skattepengarna hamnar rätt, säger hon.
I konkurs
Bumm-mottagningen försattes i konkurs i somras, och patienterna remitterades till andra mottagningar. Då uppdagades dessutom att patienter kallats till medicinskt omotiverade återbesök, ett sätt att tjäna pengar.
Regionen har nu skärpt skrivningarna i avtalen. Fler personer kring vårdgivarna granskas också, så även underleverantörer.
36 miljoner motsvarar helårslönen för 50 sjuksköterskor
Vårdgivare som regionen sagt upp
Eliva Clinic
Öroncenter Södertälje
Svea Vaccin
Dag Dental
Doktorteam Cemax
Institutet för psykoterapi & traumaforskning Sverige (Bumm Högdalen)
Ögonmottagningen i Rimbo
Källa: Region Stockholm
Skattebetalare och patienter måste känna sig trygga med att pengarna hamnar rätt, motiverar Aida Hadzialic (S) den skärpta kontrollen.
Angie Gray
Vårdfusk för 36 miljoner i år – regionen säger upp avtal
På spaning efter välfärdsbrott
Region Stockholm har Sveriges första, och enda, särskilda enhet mot fusk och välfärdsbrott. Stockholm är ju också den region som har i särklass störst antal olika vårdgivare.
Mottagningar som får skattemedel för vård de inte utfört, som inte journalför eller undanhåller skatt. Privatläkare som skriver ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare.
Det är sådant som Region Stockholms enhet mot oegentligheter och välfärdsbrott ska sätta stopp för.
Häromveckan fick enheten besök av Lena Hallengren (S), socialminister i den tidigare regeringen, och finansregionrådet Aida Hadzialic (S).
– Jag är mån om att resurserna i välfärden används rätt, och tycker det är intressant att besöka den region som har mest upphandlad vård och störst andel privat vård i hela Sverige, sade Lena Hallengren.
Många avtal
Stockholm är den första regionen i Sverige som har en särskild enhet som ska avslöja vårdgivare som försöker sko sig på systemet. Enheten inrättades 2022.
Det finns omkring tusen olika vårdgivare i regionen. Deras verksamhet regleras i avtal. Totalt handlar det om över 2 000 olika avtal.
Aida Hadzialic menar att det är alltför många oseriösa vårdgivare som fått tillträde till vården:
– Det finns en del att hinna ikapp, och nu spänner vi bågen, sade hon.
Matilda Hultgren, enhetschef, poängterar dock att "majoriteten av vårdgivarna är jättebra" och att samarbetet är gott.
Avvikelser
Men ibland kan de se att en vårdgivare avviker från andra med samma uppdrag, till exempel när det gäller andelen läkarbesök eller diagnoser som ger extra betalt. Ibland får de in tips, eller signaler från Patientnämnden om att det inte står rätt till.
Om vårdgivaren tagit för mycket betalt av regionen krävs pengarna tillbaka.
– Vi är också skyldiga att ge dem en chans till rättelse. Men om det är patientosäkert tar vi till omedelbara åtgärder, säger Matilda Hultgren.
Polisanmäls
Avtalet med vårdgivaren kan då sägas upp, som häromsistens med den fertilitetsklinik som förutom att ta betalt för vård de inte hade rätt till också orsakat vårdskador och undanhållit skatt.
Det kan också bli en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, eller en polisanmälan för bedrägeri.
De senaste åren har återkrav om 125 miljoner kronor polisanmälts, och felaktiga framtida utbetalningar om 50 miljoner kronor om året stoppats.
Nu spänner vi bågen
Välfärdsbrott som stoppats
Tre vårdcentraler, i Kista, Tyresö och Märsta, fick stänga 2021 efter fusk och skattebrott.
Sex privatpraktiserande läkare och två fysioterapeuter får sina utbetalningar stoppade och krävs på miljonbelopp.
15 privatpraktiserande läkare krävs på sammanlagt 40 miljoner kronor för att ha missbrukat rätten till fri diagnostik, främst gällande hälsoundersökningar.
Avtalet med en fertilitetsklinik på Östermalm sades upp i januari 2024 efter felaktig fakturering, vårdskador och skattefusk.
Källa: Enheten mot oegentligheter och välfärdsbrott
Lena Hallengren och Aida Hadzialic besökte Region Stockholms enhet för oegentligheter och välfärdsbrott häromveckan.
Ingrid Johansson