Bedrägerivåg över Vallentuna

En våg av bedrägerier mot äldre sveper just nu över Vallentuna. Bara sedan i måndags har minst 38 fall anmälts till polisen och sammanlagt har bedragarna lurat till sig 350 000 kronor.

  • Publicerad 19:24, 15 okt 2021

De som ringer får det alltid att låta som att det är väldigt bråttom.

Den som ringer påstår sig komma från ett inkassobolag och att någon gjort inköp i deras namn. Nu ska de hjälpa till att reda ut felet.

De äldre ombeds att lämna ut sina kontouppgifter och koder, logga in med sitt bank-id och att swisha över pengar.

Metoden kallas vishing eller voice phishing och har används både i norrort och Södra Roslagen under året.

– De som ringer får det alltid att låta som att det är väldigt bråttom. Men det är aldrig så bråttom. Be alltid att själv få ringa tillbaka, så att du kan dubbelkola. Poliser, banker och företag ringer aldrig och frågar efter de här uppgifterna, säger Fanny Göthberg, brottsförebyggande samordnare på polisen.

"Anade ugglor i mossen"

Just nu är brottslingarna särskilt aktiva i Vallentuna. Minst 38 fall har anmälts bara under vecka sedan i måndags och i sex av dessa fall har bedragarna lyckats lura av offren pengar.

– I ett av de här ärendena skulle de flytta över 300 000 från ett konto till ett annat. Men målsäganden anade ugglor i mossen, avslutade och ringde upp banken. Så det slutade med ett försök, säger Stefan Dahlgren.

De som blir uppringda är alla i 80-årsåldern och gärningsmännen verkar känna till deras ålder. Uppgifterna är enkla att googla sig fram till.

Brotten utreds av polisens bedrägerisektion som den senaste tiden gripit två gäng som ägnar sig åt äldrebedrägerier och vishing främst i norra Stockholm.

– Bägge gängen har varit hemmahörande i norra Stockholm och har utgått därifrån de bott, men om de är från Vallentuna vågar jag inte svara på, säger Patrik Lillqvist, chef för polisens bedrägerisektion.

Hemtjänstföretag får info av polisen

Polisen i Södra Roslagen kontaktar nu hemtjänstföretag och kommuner för att sprida information om bedrägerivågen.

I går, torsdag, hölls ett möte i Täby. De andra kommunerna i området kommer också att kontaktas.

Källa: Brottssamordnare Anders Enqvist.

Visa merVisa mindre