Brott. "Det värsta är skammen", säger den 80-åriga kvinnan från Vallentuna som tillsammans med sin man blev av med 70 tusen kronor. Foto: Louise Kristoffersson

Bedrägerier mot äldre i Täby i ökar

På bara en dag blev tolv personer utsatta för bedrägeriförsök i Täby. Nu varnar polisen för gärningsmännen som ringer och lurar äldre på pengar.

  • Publicerad 10:32, 2 nov 2021

Många stannar på försök då målsägande förstått att det är något lurt

En bedrägerivåg som svept över Roslagen har nått Täby. Många äldre i kommunen har veckan som gått blivit uppringda av misstänkta bedragare.

– Vi får nu många anmälningar om bedrägerier, säger Jonas Nilsson kommunpolis i Täby.

Den som ringer påstår sig komma från ett inkassobolag och de äldre, de flesta över 80 år, ombeds att lämna ut sina kontouppgifter, logga in med sitt bank-id och att swisha över pengar.

Metoden kallas vishing eller voice phishing och har används både i norrort och Södra Roslagen under året.

Bara under måndagen den artonde oktober hade 12 fall av försök till bedrägeri mot äldre anmälts i Täby. Fram tills den 21 oktober anmäldes minst 18 bedrägerier i kommunen. Ett fullbordades, då en äldre Täbybo blev av med 30 000 kronor.

– Många stannar på försök då målsägande förstått att det är något lurt, men det är ändå allvarligt, säger Anders Enqvist, brottsamordnare LPO Södra Roslagen.

De som ringer får det alltid att låta som att det är väldigt bråttom berättar Fanny Göthberg, brottsförebyggande samordnare på polisen.

– Be alltid att själv få ringa tillbaka, så att du kan dubbelkola. Poliser, banker och företag ringer aldrig och frågar efter de här uppgifterna, säger hon.

Par blev av med flera tusen kronor

Problemet är sedan tidigare känt i grannkommunen Vallentuna. Ett par som Mitt i pratat med fick ett samtal från en person som uppgavs komma från ett inkassobolag. Personen menade att det fanns en fordran för en mobiltelefon som köpts.

Betalade de inte skulle de hamna hos kronfogden. En och en halv timme senare hade han lurat av det äldre paret från Vallentuna 70 000 kronor.

– Att säga att man är kränkt räcker inte. Man känner sig mentalt våldtagen, säger kvinnan.

Grep två gäng misstänka

Brotten utreds av polisens bedrägerisektion som den senaste tiden gripit två gäng som ägnar sig åt äldrebedrägerier och vishing främst i norra Stockholm. Trots det fortsätter anmälningarna komma in och därför uppmanar polisen äldre att vara vaksamma.

– Vi pratar om detta i grannsamverkan, bland hemtjänstpersonal och på seniorcenter, vi hoppas att det kan hjälpa i brottsförebyggande syfte, säger Jonas Nilsson.

Oro. Jonas Nilsson, kommunpolis menar att flera blir uppringda av bedragarna i Täby kommun. Foto: Polisen

Så undviker du att bli lurad

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon utomstående. Så gör varken banker, myndigheter eller seriösa företag.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon utomstående. Det är så bedragarna kommer åt dina pengar.

Be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på, även om den som ringer säger sig vara släkt eller vara från bank, företag eller myndighet.

Den som ringer kan ha dina personliga uppgifter, till exempel personnummer. Uppgifterna finns på nätet och är inget skäl att lita på dem.

Kontakta banken direkt. Polisanmäl alltid och ta stöd av närstående.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Wishing

Vishing kommer från ordet röstfiske, voice phishing och är en metod för bedrägeri på telefon.

Idén är att skapa stress hon den som tar emot samtalet för att få denne alla lämna ut koder, kort-, eller kontopuppgifter. Bedragaren ringer upp och säger att det är från exempelvis polisen eller banken och att det är väldigt bråttom.

Nästa steg att skapa förtroende genom att påstå att de kan lösa problemet. Då lurar bedragarna av sina offer koder och kontouppgifter.

Källa: Säkerhetskollen.se/SFF, Svenska stöldskyddsföreningen

Visa merVisa mindre