Falsk hjälpsamhet. Bedragarna säger ofta att någon försökt köpa en telefon i den äldres namn, att någon kapat dennes bank-id och de erbjuder sig att hjälpa till. I flera fall har de uppgett att de ringt från "Svea inkasso". Foto: Mostphotos

Bedrägerier mot äldre har ökat lavinartat under våren

Bedrägerier mot äldre i Huddinge har ökat lavinartat under våren. De senaste åren har det varit upp till fem anmälningar i månaden i Huddinge – i april i år var det 42.

  • Publicerad 07:00, 20 jun 2022

Man kan undra om det är Sveriges pensionärer som står för finansieringen av den organiserade brottsligheten

8 april. En äldre kvinna i Huddinge blev uppringd av en okänd kvinna som uppgav att någon hade köpt en mobil för 18 000 kronor i hennes namn. Kvinnan skulle nu hjälpa henne med ärendet och hon blev kopplad dels till "Nordeas" säkerhetsavdelning, dels till "Handelsbankens" säkerhetsavdelning. De fick henne att swisha 30 000 kronor men överföringen gick inte igenom. Kvinnan på "Handelsbanken" fick även henne att öppna sin bankdosa och knappa in flera koder. Efter samtalet såg hon att det hade gjorts överföringar mellan hennes konton men inga pengar hade försvunnit.

Det är ett typiskt exempel på hur äldre drabbas av så kallad vishing, som innebär både falska telefonsamtal och e-postmeddelanden.

Vishing eller bedrägerier mot äldre har ökat lavinartat i Huddinge under våren. Fram till den 7 juni har det gjorts 139 anmälningar i Huddinge, jämfört med 54 under hela året i fjol.

– Det började öka rejält i mars, då pekade kurvan rakt uppåt. De flesta som drabbas är över 75 år, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

Proffs som ringer

Polisen vet inte vad de kraftiga ökningen beror på, men det är tydligt att det är organiserat.

– Under januari och februari lurades äldre i hela landet på 93 miljoner kronor genom vishing. Man kan undra om det är Sveriges pensionärer som står för finansieringen av den organiserade brottsligheten, säger Anna Schelin.

Polisen har svårt att följa pengarna i mer än i två led innan de försvinner in i exempelvis bitcoin.

– De flesta som åker fast är de som tar emot pengar på sina konton i det första ledet. De åtalas för penningtvätt, men är kanske själva lurade in i det här, säger Anna Schelin.

För de äldre som drabbas är det en tragedi. Många är förtvivlade och skäms över att de blivit lurade.

– Men det är verkligen ingenting att skämmas över. Det här är proffs och de är otroligt trevliga och hjälpsamma när de ringer, säger Anna Schelin.

Huddingepolisen har tagit hjälp av pensionärsorganisationerna för att nå ut med information till de äldre. Det kommer också att hållas flera studiecirklar till hösten.

– Många äldre är också väldigt artiga och trevliga i telefon. Men man kan faktiskt slänga på luren. Det är okej, säger Anna Schelin.

Anmälda brott mot äldre i Huddinge

Antal anmälda brott mot äldre i Huddinge:

2019: 36

2020: 43

2021: 54

2022: 139 (fram till den 7 juni)

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Så skyddar du dig

Vid ett oväntat telefonsamtal från en välkänd motpart, lägg på och ring tillbaka till ett nummer du säkert vet går till mottagaren.

Logga aldrig in på annans begäran.

Anta inte att en uppringare är äkta bara för att de har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta grundläggande information om dig på nätet.

Lämna inte ut information från ditt bankkort eller ditt lösenord. Din bank skulle aldrig ringa upp och be om dessa uppgifter.

Banken eller polisen skulle heller aldrig ringa upp och begära att du för över pengar till något annat konto.

Om du misstänker att du är utsatt för bedrägeriförsök, kontakta din bank.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre