För en tid sedan skulle en 85-årig kvinna handla en plånbok i en butik i Fruängens centrum. Vid ingången stod ett gäng ungdomar och det gjorde henne lite osäker. Då klev en medelålders man fram och erbjöd henne hjälp.

– Han sa att ha kunde hjälpa mig i butiken. Det lät bra och vi gick in tillsammans och tittade. Men så föreslog han att jag skulle få en plånbok av honom i stället, berättar kvinnan.

Hon bor i ett hus i centrum och när de kom fram dit sa mannen att han också bodde där. De gick in genom porten ihop och när kvinnan nämnde att nyckeln till hennes ytterdörr kärvade kom mannen med ett förslag.

– Han sa att jag kunde sätta mig och vila på stolen i entrén medan han gick upp till sin lägenhet och fixade med min nyckel. Han sa att han hade verktyg för det, berättar hon.

Fick en chock

Mannen var borta i ungefär en kvart och kom sedan tillbaka med nyckeln. Sedan gick han därifrån och när hon kom upp till lägenheten fick hon en chock.

– Min sekretär var uppbruten och mina smycken var borta. Det var guld, silver och pärlor. Jag fick en sådan chock, säger hon.

I efterhand undrar hon lite hur hon kunde låta sig luras men betonar att mannen var väldigt trevlig och omtänksam och gjorde ett intryck av att bry sig om.

– Han var så normal och trevlig och lurade mig helt. Det är otäckt för jag är inte dum, säger kvinnan.

Vill varna andra

Smyckena beräknas vara värda cirka 40 000 kronor. Kvinnan har polisanmält stölden, kontaktat sitt försäkringsbolag och försöker lämna händelsen bakom sig. Men hon vill också varna andra och kontaktade därför Mitt i.

Enligt Christoffer Peyre, kommunpolis vid Skärholmspolisen, finns inga signaler om att bedragare som riktar in sig på äldre är extra aktiva i Fruängen just nu. Äldre i hela Stockholm bör vara vaksamma, är hans budskap.

– Men det sker bedrägerier mot äldre i hela Stockholm. De kan till exempel utge sig för att vara hantverkare eller poliser eller påstå att de kan hjälpa med vaccinering. Inbrotten har minskat under pandemin men bedrägerierna har ökat, säger han.