Samtalet kom från Malmö och kvinnan lät trevlig.

Ibland sa hon att hon ringde från bostadsrättsföreningen, andra gånger banken eller polisen.

De fyra män som rest upp från Skåne hade olika roller under räden mot pågick under en vecka i april: att besöka de uppringda brottsoffren och lura av dem kontokort, göra bankuttag och köra mellan adresser.

Solna tingsrätt har nu dömt tre av dem till fängelse i 1,5 till 2 år för grova bedrägerier och bedrägeriförsök mot sex äldre män, bland annat i Råsunda och Bergshamra.

Övriga två får skyddstillsyn på grund av låg ålder.

I bevisningen finns hundratals sidor med spaningsbilder, chattloggar och utskrivna telefonsamtal.

"Fräckt och genomarbetat"

En upprättelse, anser en av de Solnabor som anade oråd för sent, släppte in bedragarna som uppgav sig komma från bostadsföreningen, och blev av med 12 000 kronor.

– Det blir ett slags trauma. Jag känner fortfarande en aggression över att de var så fräcka och genomarbetade. Så skickliga på att ljuga. Det känns skönt att de får fängelse.

Han säger att han är imponerad över polisens arbete, mer besviken på rättsväsendet. Skadeståndet landade på 10 000 kronor fördelat på de fyra som var inblandade.

– 2 500 per brottsling. Det borde svida mer. För mig handlar det inte om pengar utan om synen på brottsoffer.

Bestulna på guld

Ungefär samtidigt med domen i Solna tingsrätt kom beslut i ett liknande men mer omfattande mål i Malmö tingsrätt.

I det fallet kom tio dömda över hundratusentals kronor från äldre kvinnor över hela södra Sverige, varav fem i Solna i åldern 83-97 år.

Kvinnorna släppte in bedragarna i sina hem i tron att de kom från polisen och blev bestulna på guld, klockor och kontanter.

Solnabon som säger att han alltid varit "en tuffing" är nu mer avvaktande.

– Vi gamla är uppfödda i ett annat samhälle då det var närmre mellan människor. Man tror någorlunda gott om folk. På det viset är vi idealiska brottsoffer.