Bedragare har ringt runt till flera äldre personer på Lidingö och på olika sätt försökt lura dem på pengar. Åtta anmälningar har kommit in till polisen under veckan – fyra handlar om fullbordade bedrägerier och fyra om försök till bedrägeri.

Några av dem som har ringt har hävdat att de kommer från Elgiganten och att den som svarar är skyldig företaget pengar efter köp av en dator. Då de uppringda hävdar att det inte stämmer uppmanas de att öppna sitt bank–id för att få hjälp.

– Det har rört sig om rejäla summor – 20 000 kronor och ännu mer, säger kommunpolisen Thommy Brännström.

Andra uppringare har hävdat att de ringer från banken. På fredagen blev en äldre kvinna avlurad kort och kod efter ett sådant samtal.

– Det är väldigt tråkigt. Vad vi kan göra är att varna och uppmana folk att vara försiktiga, säger Thommy Brännström.

– Man ska aldrig någonsin tro på människor som ringer och säger att de vill ha pengar. Bankerna jobbar inte så. Du ska aldrig lämna ut din personliga information på telefon.

Det är viktigt att frångå trevlighetsnormen i dessa fall, menar kommunpolisen.

– Vi är ju gärna artiga och fina, men nej. "Hej på dig", och så lägger du på.

– Det finns människor som sätter i system att tjäna pengar på att ljuga. På med luren fort när du blir ombedd att dela dina uppgifter.

Du ska aldrig lämna ut några koder eller föra över pengar om du inte är helt säker på vem mottagaren är, understryker Thommy Brännström.

Hur har folk som blivit utsatta reagerat?

– Det framgår tyvärr inte av anmälningarna. Men jag vet ju av erfarenhet att man blir väldigt ledsen. Det är vanligt att man känner sig kränkt och förbannad.

– Vissa kan säkert leva med att de blivit blåsta på pengar. Men det rör sig om ett i grunden hänsynslöst beteende.

Tyvärr är också de skyldiga svåra att komma åt.

– Det är svårt att hitta dem som håller på med det här. De byter telefonnummer och ser till att försvinna.

Efter veckans händelser vill polisen återigen uppmana till vaksamhet.

– Det här är ett jättebekymmer. Polisen kommer att ha en insats om någon månad och ambitionen är att dela ut information om det här på Lidingö.