Ny metod. Flera äldre i Sollentuna blev i helgen uppringda av bedragare som påstod att de hörde av sig från ett inkassobolag. Foto: Mostphotos

Bedragare försöker lura äldre med ny metod

I helgen skedde två försök till åldringsbrott i Sollentuna. Metoden är ny – en man ringer upp pensionärer, presenterar sig vänligt och uppger att han jobbar för ett känt inkassoföretag.

  • Publicerad 15:55, 17 aug 2021

Han är mycket trevlig, trovärdig och verbal

– Han är mycket trevlig, trovärdig och verbal. Och han känner till offrens namn, födelsedatum och till och med deras barns namn, så de har gjort research, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Ingången är att mannen vill hjälpa pensionären att bli av med ett inkassokrav för en inköpt vara, exempelvis en mobiltelefon. För att kunna göra det behöver han deras bank-ID.

– De har till och med fixat en fejkad telefonkoppling till en kollega som ska hjälpa till med inkassokravet. Det är ett uträknande tillvägagångssätt och det riktar sig till en målgrupp som ofta sitter hemma själva utan någon att bolla med. Det har gjort att bedrägeriet har lyckats i flera fall, säger Kristian Bergström.

De Sollentunabor som blev uppringda i helgen lät sig emellertid inte luras.

– I ena fallet var det nära, men båda blev misstänksamma eftersom de visste att de inte hade köpt någon mobiltelefon. Då la de på luren, vilket var föredömligt. Blir man det minsta tveksam så ska man lägga på eller be att få ringa upp. Inkassoföretag ringer aldrig upp på det här sättet. Och bank-ID ska man aldrig ge ut.

Kvinnlig bedragare lurade 100-åring på pengar

Socialkontoret: Vi var redo att hjälpa till

Nyheter Men uppmanades att inte vara på plats när folk flyttade ut Ingen från Sollentuna kommun var på plats för att fånga upp eventuella hjälpbehövande när lägenheterna i kvarteret Nova i Häggvik tömdes.fredag 7/10 5:04

Alla bolag svär sig fria från ansvar för massuppsägningen

Nyheter Ord står mot ord om vem som visste vad Inget av företagen som är inblandade i härvan vill ta på sig ansvaret för att de boende i 58 lägenheter i kvarteret Nova i Södra Häggvik plötsligt tvingades flytta ut.fredag 7/10 5:03