KONTROLL. Nyligen var Sjöpolisen vid Smedsudden och kontrollerade de båtar som fortfarande låg kvar efter en tids ankring. Foto: Per Brandt

Båtbosättningar växande problem för Sjöpolisen

Flera båtar ankrade nyligen upp vid Smedsudden. Enligt polisen läggs stora resurser på ”båtbosättare” som flyttar runt i Mälaren.

  • Publicerad 11:34, 2 dec 2021

Varje gång blir de ombedda av oss att förflytta sig och då hittar de en ny plats.

Nyligen ankrade flera båtar ankrat upp i viken mellan Stockholms segelsällskaps hamn och Smedsudden.

Minst en båt ska även i anslutning till det ha lagt till vid hamnen och personer ska ha använt toalett, dusch och el enligt segelsällskapet, som polisanmält händelsen och utökat bevakningen.

Enligt polisen finns en anmälan om egenmäktigt förfarande men ingen misstänkt.

När polispatrullen kom dit hade alla båtar förtöjts ute i viken, vilket gjorde att polisen inte kunde kontrollera båtarna och därför inte utreda saken vidare.

Olika ”pirathamnar” eller båtbosättningar är ett välkänt fenomen enligt Johan Skogfeldt, gruppchef vid Sjöpolisen. Han uppger att det finns ett antal båtar som åker runt i Mälaren och lägger till på olika platser, nyligen var några vid Lärarförbundets brygga på Stora Essingen.

– Varje gång blir de ombedda av oss att förflytta sig och då hittar de en ny plats. Det har sedan en tendens att det sker inbrott och stölder i området där de befinner sig. Det är en hopplös kamp, men vi uppvaktar dem så mycket vi kan.

Hur kan ni veta att det beror på de här båtarna?

– Vi misstänker ju det. Vi kopplar ihop mycket av de stölder som görs från båtklubbar i innerstaden till de här båtarna. Hittar vi misstänkt stöldgods på dem så blir de ju av med det direkt.

Förra måndagen var Sjöpolisen på plats vid de båtar som fanns kvar och kontrollerade personer som befann sig ombord. Allt var dock i sin ordning.

Så länge det inte är ankringsförbud, båtarna inte ligger sjötrafikfarligt eller vid ett fågelskyddsområde har polisen ingen laglig rätt att dra bort båtarna uppger Skogfeldt.

Enligt uppgifter har de flesta av båtarna nu lämnat platsen vid Smedsudden.