Rök och lukt av bränd plast spred sig kring Ryssviken på Djurgården när en 48 fots (runt 15 meter, reds. anm.) motorbåt vid en av Navigationssällskapets bryggor plötsligt började brinna tidigt på onsdagen.

Medlemmar som låg och sov i sina båtar väcktes av smällar och brandlarm.

Två båtar förstördes i branden.

Två båtar förstördes i branden.

Polis, brandkår, sjöräddning och kustbevakning spärrade av hamnen nedanför italienska ambassaden. Båten brann så pass kraftigt att den till slut sjönk och en segelbåt bredvid totalförstördes. En tredje båt blev svedd och flera andra fick olika skador.

– Om plast tar eld går det snabbt. Det hade kunnat gå riktigt illa om inte folk hade upptäckt det här så tidigt. Branden hade kunnat sprida sig till hur många båtar som helst, säger en medlem i båtklubben.

– Det har varit ganska mycket oljeutsläpp efter det här, motorbåtar kan ha diesel i sig. Det ligger mängder av länsar i hamnen för att suga upp det och Kustbevakningen har hjälpt till.

Den skadade segelbåten bogserades bort för att skrotas. Under fredagen bärgades motorbåten med lyftkran på pråm.

– Det var väldigt obehagligt, men efter omständigheterna är vi glada att ingen person kom till skada. Det är illa nog som det är men jag är glad att det inte blev värre. Elden hade kunnat sprida sig till fler båtar, med mycket bränsle i tankarna och risk för ännu större skador, säger Olle Durelius, ordförande i Navigationssällskapet.

– Jag är väldigt stolt över medlemmar som agerat fortoch osjälviskt. Räddningstjänst var dessuom på plats väldigt snabbt, det var väl hanterat av alla involverade.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Polisen utreder händelsen och har talat med vittnen.

För 23 år sedan brann 49 båtar i Ulvsunda. Både Johannesfreds Båtklubb och grannklubben Ulvsunda båtsällskap förlorade båtar i den branden.