– Nu är vi tillbaka efter ett långt sommarlov. Är ni tagg­ade?

– JA!

Tränaren Johanna Thorell håller i träningen för Kungsholmen baskets flickor födda 2014. Bollarna dunkar rytmiskt i Kristinebergsskolans gympasal när tjejerna tränar på att dribbla utan att titta neråt.

– Det är kul att spela basket och man lär sig mycket, säger Ellie Nähr Kindberg.

– Man blir glad och får vara med sina kompisar, säger Maiken Lantz.

Och många kompisar finns det i Kungsholmen basket. För klubben som startade 2013 fortsätter nu att växa. Åtta nya lag med killar och tjejer som alla är födda 2015 gör entré.

Dessa åtta kan läggas till de 63 lag som redan finns i verksamheten.

– Många säger nog att det är en framgångssaga att gå från noll medlemmar till över 1 300. Vi kanske inte alltid slår oss för bröstet som vi borde för det ska egentligen inte gå, säger Oskar Kotsalainen, verksamhetsansvarig i Kungsholmen basket.

Duktiga ledare nyckeln

Men storleken har enligt honom egentligen inget egenvärde för klubben som firar tio år i maj.

– Den enda siffran vi har haft är plus ett och det är att om vi kan behålla en spelare, en ledare eller styrelsemedlem ett år till så har vi gjort något bra.

Han lyfter alla duktiga ledare som största skälet till att klubben har kunnat bli så stor.

– Det är nyckeln at the end of the day. Att det är en trygg miljö där föräldrarna känner att ”här tar de hand om mina barn”. Och det tycker jag att vi gör bra.

Att bedriva idrott i stan är inte alltid lätt med begränsat antal hallar och träningstider.

Men det märks snabbt att Oskar Kotsalainen inte gillar att prata för mycket om det som är knepigt med att bedriva idrott i Stockholm.

Glimten i ögat

– Skulle vi välja att ha fokus på våra utmaningar låter man trött och bitter. I slutna rum kan man vara tydlig med att den här grejen behöver vi lösa. Men om vi som har förmånen att vara anställda ska fatta vad vi är till för så är det att inspirera och lösa problem.

– Vi bor på Kungsholmen och har de här förutsättningarna och vi tänker göra det skitbra.

Staden planerar att bygga en trippelhall i Kristineberg med tre fullstora planer.

– Med glimten i ögat kan jag säga att det spelar ingen roll för vi ska alltid göra det bästa med de förutsättningar vi har. Men när trippelhallen kommer ser vi ljuset i tunneln och vi kan äntligen spela på helplan och lägga träningar och turneringar där på ett annat sätt.

– Men för flickorna här i Kristineberg är träningen lika bra nu som den kommer att vara då.

Var är Kungsholmen basket om ytterligare tio år?

– Om jag ska välja att vi är 1 300 och gör det ännu bättre med fler ledare som är mer utbildade, eller att vi är 1 500, så tar jag 1 300. Vi har aldrig haft någon ambition att växa, utan att göra det bra.