Hallsituationen för Huddinge basket är en lång historia. Damlaget kunde inte gå upp till högsta ligan den här säsongen eftersom det inte finns en baskethall i Huddinge som håller måttet för matcher på den nivån. När laget inte kunde avancera tappade klubben hela förstafemman.

Nu är det herrlagets tur att vara nära ett avancemang till högsta ligan. De ligger bra till i superettan och i helgen spelar de kvartsfinaler i Edbohallen. Och från och med hösten 2025 vill Basketbollförbundet flytta över de fyra bästa lagen i superettan till högsta ligan. Där kvalar Huddinge basket definitivt in, men då behöver de kunna erbjuda en tävlingshall som håller måttet – annars får de inte spela i högsta ligan.

– Alla är skittaggade på att gå upp. Men nu kan det bli samma sak igen, säger Jonas Morin, ordförande för Huddinge basket.

I dag spelar Huddinge handbollsklubb sina matcher i Fleminghallen. Golvet behöver bytas till trägolv för att Huddinge basket ska kunna spela matcher där.

I dag spelar Huddinge handbollsklubb sina matcher i Fleminghallen. Golvet behöver bytas till trägolv för att Huddinge basket ska kunna spela matcher där.

Pernilla Fagerström

Kan flytta in först 2029

Mittenstyret har gått ut med att man nu planerar för en godkänd tävlingshall i Fleminghallen. De ska utredas under 2026.

– Det behöver inte vara en jättestor utredning, men vi måste se över vad som behöver göras så att vi uppfyller Basketbollförbundets krav. Vår tanke är att när Huddingehallen är klar 2029 kan handbollen flytta dit och då kan basketen få en tävlingshall i Fleminghallen, säger Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det här är inget som Jonas Morin jublar över.

– Jag orkar inte ens höra att de ska göra ännu en utredning. Vi får alltid stå på kö och vi har spelat på den här nivån i tio år. Vi behöver en tävlingshall 2025. 2029 är ju mil bort, det rör nästa generation, säger han.

Jonas Morin är ordförande i Huddinge basket.

Jonas Morin är ordförande i Huddinge basket.

Angie Gray

Nytt golv igen i Edbohallen

Huddinge baskets hemmahall är Edbohallen, som också är idrottshall för en låg- och mellanstadieskola. Här finns inget kafé utan klubben kokar kaffe i en städskrubb i pauserna. I somras byttes golvet ut, vilket var en efterlängtad åtgärd.

Men när det blev kallt ute började plankorna glida isär. Baskebollförbundet blev inkopplat eftersom Huddinge basket skulle ha matcher på hemmaplan. Förbundet beslutade att det inte fick spelas några matcher på golvet på grund av skaderisken.

Som en tillfällig lösning testade man dock att tejpa golvet och fick tillstånd att spela matcher. Under våren har man tejpat golvet inför varje match. Nu ska det läggas nytt golv i sommar.

Golvet i Edbohallen sprack isär.

Golvet i Edbohallen sprack isär.

Läsarbild

Eeva Laine är medveten om Huddinge baskets situation.

– Fleminghallen är en långsiktigt hållbar lösning, men vi behöver se hur vi kan lösa det här tidigare så att de inte hamnar i samma situation igen. Det kan eventuellt vara en tillfällig lösning. Huddinge basket har inte haft rätt förutsättningar i kommunen och vi vill verkligen se till att de får det nu, säger hon.

Jonas Morin tänker inte stå still och vänta.

– Vi har inte fått en enda utsträckt hand förut. De får bevisa att de menar allvar. Parallellt kommer jag att försöka se om det är möjligt att gå en annan väg via anläggningslyftet. Kanske kan man bygga om en padelhall som står tom.