En enig utbildningsnämnd i Stockholms stad har beslut att dra in tillståndet för kooperativet som driver förskolan Papegojan i Skarpnäck. Det på grund av allvarliga brister i utbildningen.

– Alla barn har rätt till en bra utbildning och huvudmannen har ett ansvar att förbereda barnen enligt gällande läroplan inför fortsatta studier, kommenterar skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) beslutet.

Utbildningsförvaltningen genomförde tillsyn av förskolan i fjol och efter det krävde man flera åtgärder. Men efter uppföljning konstaterar förvaltningen att allvarliga brister som strider mot skollagen kvarstår.

Förvaltningen menar bland annat att förskolans ledning saknar kompetens och förmåga att driva förskolan, och nu har politikerna i skolnämnden alltså valt att dra in tillståndet.

Ovanligt nämndbeslut

Enligt Isabel Smedberg-Palmqvist är det ovanligt att politikerna fattar den här typen av beslut:

– Huvudmannen får alltid chans att rätta till brister som konstateras vid tillsyn, och allra oftast gör de det på ett bra sätt. I det här fallet har tillsynsenheten gjort bedömningen att bristerna inte avhjälpts, trots upprepade anmärkningar, och då leder det till slut till ett återkallande av tillståndet.

Runt 20 barn berörs av beslutet, som fattades i mitten av oktober. Redan från den 16 november måste föräldrarna ha hittat nya förskolor till sina barn.

Drivs som kooperativ

Papegojan är ett personal- och föräldrakooperativ bildat på 90-talet och drivs som ekonomisk förening. Förskolans styrelse och en grupp föräldrar har överklagat nämndens beslut och menar att det börjar gälla med för kort varsel.

Man vill att beslutet upphävs och hänvisar till en åtgärdsplan för att få ordning på bristerna. I andra hand vill man att förskolan får tid till förbättring och därefter får chans till omprövning hos förvaltningsrätten. Man håller med om att verksamheten måste kontrolleras, systematiseras, dokumenteras och utvecklas där behov finns, men menar att det inte handlar om en akut situation.

”Det finns pedagogik på förskolan även om den uppenbarligen inte lever upp till förvaltningens och lagens krav och måste skyndsamt lyftas och förbättras”, skriver styrelsen och föräldrarna bland annat i överklagan.