Drygt 6 000 barn skulle gå i förskolan på Korsvägen i Smedslätten.

Men verkligheten har visat sig bli en annan.

Vid senaste prognosen stadsdelen som Bromma genomförde 2022 hade antalet barn i upptagningsområdet i åldrarna ett till fem sjunkit med 1 500 barn, till 4 696 barn.

För snart tio år sedan, 2013, gjorde stadsdelen nämligen prognosen att antalet barn i Alvik, Smedslätten och Äppelviken, i åldrarna ett till fem år, skulle uppgå till 6 199 barn 2023.

En ny förskola planerades på Korsvägen i Smedslätten.

Planeringsarbetet för förskolan hade då börjat redan 2011.

Då, i början av 2010-talet, konstaterade Bromma stadsdelsförvaltning att det fanns behov av att ersätta den tillfälliga förskolepaviljong på Korsvägen med en permanent förskola.

Ökningen som uteblev 

Enligt den tidens prognos beräknades antalet förskolebarn att öka mellan åren 2012 och 2021.

Den senaste befolkningsprognosen från 2022 visar i stället på en kraftig minskning av antalet barn i förskoleåldrarna.

Under sammanträdet i Bromma stadsdelsnämnd i november väntades politikerna ta beslut om att stoppa planeringen av förskolan.

Inget behov längre

I tjänstemannaförslaget står att utifrån prognoserna för befolkningsutvecklingen i den här delen av Bromma, finns inte längre behov av att bygga den planera förskolan, en ny Framtidens förskola, med sex avdelningar.

Marken som varit reserverad för den nya förskolan, och där den tillfälliga förskolepaviljong tidigare stått och som revs 2020, föreslås att återgå i stadens ägo för annat ändamål.

Den planerade förskolan på Korsvägen är inte den enda överflödiga förskolan.

I Blackeberg, på Grundtvigsgatan, väntas stadsdelen besluta om att stoppa bygget av ännu en planerad förskola.

Och i Minneberg, på Svartviksslingan, ska stadsdelsnämnden i december besluta om en befintlig förskola ska stängas.

Susanne Karlsdotter, avdelningschef för förskolorna i Bromma, skriver i ett mejl till Mitt i att stadsdelen ser en kraftig minskning av barnantalet i hela Bromma och att de nya förskolor som planeras i dag ligger i områden där det byggs nya bostäder.

"Trend"

I en kommentar säger Johan Heinonen (S), ordförande i Brommas stadsdelsnämnd, att det har varit känt sedan tidigare att antalet förskolebarn minskar i området.

– Det har varit en trend åt det hållet. Det är så långa ledtider när man bygger en förskola, man måste vara tidigt ute i planeringsarbetet. Nu visar det sig att det inte finns underlag att bygga en så här stor förskola.

Heinonen säger att lokalpolitikerna har begärt en redovisning av behovet av förskoleplatser i hela Bromma.

– Förvaltningen har en sådan utredning på gång.