Med inspiration från Järvastaden debuterade Nilo Khanshan Wörner med barnboken "Knäckis och det stora plasket". I juni gavs den ut.

"Knäckis och det stora plasket", har inspirerats av området. Bland annat figurerar en lokal matbutik i boken.

– Järvastaden har betytt mycket för min skrivandeprocess. Stadslivet, naturen och barnvänligheten i området har inspirerat mig när jag följt mina egna barns uppväxt i området, berättar Nilo.

Boken är mitt sätt att påminna barn om att de är värdefulla precis som de är, och att man får vara olika, säger Nilo.

Boken är mitt sätt att påminna barn om att de är värdefulla precis som de är, och att man får vara olika, säger Nilo.

Malin Wandrell

Idén till Knäckis kom när Nilo som så många gånger förr satt och ritade. Plötsligt formades en snigel med platt skal på pappret, och idéerna började växa fram.

– Knäckis ser annorlunda ut än de andra sniglarna, men han själv eller andra tänker inte nämnvärt på det förutom när han ser på Snigelplasket, där han är den enda med platt skal. Det var viktigt för mig att visa på att man kan existera och vara annorlunda utan att det behöver vara ett stort problem. Vi får följa Knäckis finna glädjen glädjen i att vara sig själv precis som han är.

Läser till landskapsarkitekt 

De senaste två åren har hon på kvällarna både ritat och skrivit på manuset till boken. Samtidigt håller Nilo på att skola om sig från fysioterapeut till landskapsarkitekt, och jobbar vid sidan av.

–  Det har varit väldigt intensivt att både jobba, plugga och skapa boken. Plus att ha två barn och en till på väg. Men det har också varit så himla roligt och jag skulle inte kunna välja bort någon del!

Nilo är själv uppväxt i Hallonbergen och bor sedan sex år tillbaka i Järvastaden tillsammans med sin familj. Innan hon slog sig till ro i Järvastaden har hon bott på både Hawaii och i Amsterdam.

– Jag trivs jättebra i Järvastaden. Det är mysigt, barnvänligt och lite by-känsla. Kombinationen mellan stad och närhet till naturen är också ett stort plus!

Den 12 augusti är det boksläpp på Jaktvillan i Järvastaden, med pyssel och umgänge för barn.