DOCKTEATER. Teater Barbara sätter upp en dockteater baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok om förintelsen.På scenen: Anders Jansson, Violetta Barsotti Stephan som spelar Hédi. Foto: Pekka Pääkkö

Barnbok om förintelsen flyttar in på teaterscenen

En dockteaterföreställning om Förintelsen – för barn men även vuxna. Nu tar Teater Barbara Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok till teaterscenen.

  • Publicerad 13:26, 22 jan 2021

Regissören Johan Ehn tycker att det är viktigt att prata om Förintelsen med barn tidigt. Foto: Pekka Pääkkö

Förintelseöverlevanden Hédi Fried och författaren och illustratören Stina Wirsén släppte 2019 ”Historien om Bodri” - en barnbok om något så mörkt som Förintelsen.  

Den baseras på Hédi Frieds egna upplevelser under andra världskriget och i boken spelar kärleken till hennes hund Bodri en viktig roll. 

Nu ska den bli teater.   

Idén föddes efter samtal mellan Stina Wirsén och Johan Ehn, en av de konstnärliga ledarna på Teater Barbara och regissör, redan när boken var under produktion. När teateridén presenterades för Hédi Fried gav hon sitt godkännande.  

– Hon tyckte att det lät spännande och älskade att vi skulle berätta historien med hjälp av dockor. Hon har gett sin välsignelse vilket är väldigt skönt eftersom det är hennes vittnesmål, säger Johan Ehn.  

På scenen på Pipersgatan 4 har förberedelserna pågått en längre tid. Den 30 januari ska tre små, coronaanpassade, premiärvisningar för max fem personer ske.  

Violetta Barsotti Stephan, som gestaltar Hédi, och Anders Jansson, som bland annat ger liv åt hunden Bodri, varvar skådespel framme på scenen med dockor, signerade Jenny Bjärkstedt, bakom en skärm. 

Scener som när familjen förs bort, och vid koncentrationslägren gestaltas med hjälp av dockorna.   

– Det märkliga med dockor är att åskådare har lättare att identifiera sig med dem i hemska situationer. Men samtidigt kan de också hålla avstånd så att de lättare kan hantera händelserna och ta dem till sig, säger Anders Jansson.  

Scenerna varvas med dockteater, här där det är Hédis familj som förs bort mot koncentrationslägren. Foto: Pekka Pääkkö

Anders Jansson ger liv åt hunden Bodri och Violetta Barsotti Stephan Foto: Pekka Pääkkö

Hédi Fried har föreläst om förintelsen på skolor i Sverige i över 30 år, men då främst för äldre elever. En vilja från henne att även kunna berätta om det för en yngre publik var upprinnelsen till boken, enligt Wirsén. Och ensemblen är övertygade om att det behövs.  

– Jag kände att jag behövde prata om det som barn. Och barn idag känner inte till förintelsen som händelse. De har kanske hört namnet Hitler. Det är också en berättelse om hur vi gör uppdelningar i ”vi och dem”, säger Johan Ehn.  

– Den är från 8 år och uppåt. Vi har inte satt någon övre gräns utan vi tycker att den här historien är viktig att förmedla till både barn och vuxna, säger Stina Wirsén.  

Stina Wirsén skrev och illustrerade boken tillsammans med Hédi Fried och har varit delaktig även i processen med teaterförställningen. Foto: Pekka Pääkkö

Ett porträtt på Hédi och hennes familj hänger på scenen. Foto: Pekka Pääkkö

Efter varje föreställning, 30 minuter, är planen att hålla en frågestund med elever och skådespelarna. Dessutom får skolorna pedagogiskt material för vidare arbete.  

– Barn frågar ofta väldigt raka saker. Men Hédi har sagt att det viktigaste är inte att man ger det perfekta svaret utan att man vågar prata om det, säger Stina Wirsén.  

Planen är att åka ut på turné i skolor i vår, eller när restriktionerna tillåter det.   

Vad vill du att man ska få med sig efter man sett föreställningen?  

– Att hoppet lyser igenom. Essensen är att allt inte sker av sig självt. Som Hédi säger själv, vilket är med i föreställningen, att ”vi har alla ett val, vi kan välja det goda.”, säger Johan Ehn.  

Historien om Bodri

För mer information om föreställningen, gå in på www.barbara.nu  

Så här skriver teatern om handlingen: "Hédi och hennes familj blir under andra världskriget deporterade till förintelseläger och kvar hemma på gården blir hunden Bodri. Hédi och hennes syster Livia förlorar sina föräldrar i lägret men systrarna överlever. De tänker ofta på den lyckliga tiden då de var tillsammans med sin vän. Och medan årstiderna skiftar till vinter, vår, sommar och höst väntar den trofasta Bodri i trädgården under trädet där de brukade klättra och leka. Vid befrielsen 1945 återvänder systrarna till sitt hus och återförenas med sin kära Bodri som väntat på dem."  

Visa merVisa mindre