– Detta är en korridor där många nyanlända vistas. Det är rasism, säger en lärare, till Aftonbladet.

Den så kallade ”spexveckan” på Rudbeck går ut på att eleverna under en vecka varje år får smycka ut korridorerna utifrån olika teman. I år fanns bland annat jultema, festtema och kärlekstema – men även frukttema och den korridoren pyntades med apor och bananer.

– Det går att tolka på olika sätt, men utsmyckningen har rasistiska undertoner som grundar sig i rasistiska stereotyper av mörkhyade, säger en lärare till Aftonbladet.

Spreds i sociala medier

Läraren framförde kritik till skolledningen och ifrågasatte att pyntet fick vara kvar. Under veckan fick den banansmyckade korridoren spridning på den sociala medieplattformen TikTok, vilket enligt läraren bidrog till att pyntet till slut plockades ned.

Men det stämmer inte enligt Linus Nygren, skolchef för gymnasiet.

– Eleverna som pyntat korridoren mådde fruktansvärt dåligt. De hade inte en tanke på att det skulle kunna uppfattas rasistiskt, och inte vi i skolledningen heller förstås. Det skenade iväg så det gick inte att föra en dialog och då tog vi beslut om att ta ner pyntet för elevernas skull, säger han till Mitt i.

"Bananer i pyjamas"

Linus Nygren berättar att temat med apor och bananer har funnits länge på skolan, och att det började då två olika rektorer hade namn som började på ”B”.

– Då blev det B och B, och en koppling till ”Bananer i pyjamas” som är ett gammalt barnprogram.

Totalt var det ett fåtal elever och tre eller fyra lärare som i förra veckan reagerade på pyntet i korridoren, enligt Linus Nygren.

– Reaktionerna från lärarna var alltifrån ett litet påpekande till oss om att det kanske skulle kunna uppfattas rasistiskt till något som mer liknade anklagelser om rasism, säger han.

Enligt Linus Nygren stämmer det inte heller att särskilt många nyanlända vistas i den pyntade korridoren. Han förklarar att alla elever blandas på alla skolans utrymmen.

Har fått många mejl

Efter händelsen har Linus Nygren fått en hel del mejl. I den mejlskörden finns ingen kritik mot skolan, berättar han.

– Nej, de flesta tycker att kopplingen mellan bananer och rasism är rasistisk.