AIK spelar bandy i Gubbängen och Djurgården lirar boll på Tele2.

Det skaver för de som tycker att söderort är lika med Bajenland.

Men det tar inte slut där. Förra veckan avslöjade idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) för Mitt i att Djurgården vill bygga en hockeyhall på oanvända Tallkrogens BP.

Det är samma bollplan där Hammarby för några år sedan slogs för konstgräs – och till och med erbjöd sig att skänka använt gräs.

Förvåning i Hammarby

En av de bajare som förde kampen var Richard von Yxkull, i dag vd för Hammarby fotboll. Han blir förvånad när Mitt i berättar för honom om stadens diskussion med Djurgården.

– Jag vill inte lägga några värderingar i vilken klubb det är, säger han, men det är klart att det känns lite märkligt att DIF hockey ska lägga en träningshall i söderort och ta fotbollsyta från föreningar i söderort.

Richard von Yxkull betonar att stockholmsklubbarna står enade i kampen för fler idrottsytor. Han vet att ishockeyn, liksom fotbollen, lider av brist på platser att träna.

Men han gillar inte att staden i det här fallet väljer att prata enbart med Djurgården.

– Vi har i många år kämpat för en hockeyhall för Hammarby – så man höjer lite på ögonbrynen om Djurgården får en hall. Även om de bekostar stora delar själva.

Tänker prata med borgarrådet

Han säger att han kommer att prata med idrottsborgarrådet och föra fram att även Hammarby borde få tillgång till hallen.

– Jag hoppas verkligen det finns en dialog med Hammarby och andra söderortsföreningar också, speciellt om hallen ska byggas i Tallkrogen. De kan inte ge DIF hockey en hall i söderort som bara de får tillgång till. Det låter som hål i huvudet.

Djurgården hockey har ännu inte bekräftat att de vill bygga just i Tallkrogen, bara att de söker mark för en träningshall. Djurgården ska själv bekosta hallen – möjligen med hjälp av sponsorer – och den ska huvudsakligen användas av den egna klubben.

– Den ska disponeras av Djurgården i första hand. Men självklart ska vi släppa in skolor och andra aktörer på de tider det fungerar, sa Djurgårdens hockeys ordförande Kaarel Lehiste till Mitt i Söderort förra veckan.

https://www.mitti.se/nyheter/framtidsplan-dif-kan-fa-bygga-ishall-pa-bollplanen/repuhC!5T8kP0rveI0OHVAUzgc6vg/

Politiker vill att fler klubbar bygger hallar

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) är eld och lågor över att Djurgården tagit initiativ till en ny hall. Hon menar att det kommer att gynna stockholmsidrotten i stort.

– Vi är väldigt positiva till att privata aktörer, i det här fallet Djurgården, vill vara med och bidra till fler idrottsanläggningar i Stockholm. Det ger sammantaget fler anläggningar då staden kan använda pengarna till andra satsningar, säger hon.

Kan staden ändå ställa krav på att den kan användas av flera klubbar?

– Det beror på avtalskonstruktion. Det ser olika ut för olika anläggningar. Oavsett hur fördelningen av tider ser ut, innebär alltid en ny anläggning att det frigörs träningstider i andra anläggningar. Mitt mål är att skapa så mycket idrott som möjligt genom att bjuda in fler att vara med och finansiera nya hallar.

https://www.mitti.se/nyheter/klubbar-med-5000-spelare-kraver-konstgras-i-tallkrogen/lmpcE!336045/

https://www.mitti.se/nyheter/framtidsplan-dif-kan-fa-bygga-ishall-pa-bollplanen/repuhC!5T8kP0rveI0OHVAUzgc6vg/