David Bonsib och Hannes Thörnhammar driver projektet "Kallbadaren". Foto: Sacharias Källdén

Badentusiaster sågar nya utebadet i Riddarfjärden

Det nya flytande utebadet i Riddarfjärden sågas av kallbadsentusiater, som menar att staden gett en gräddfil till en högljudd turistmagnet. Samtidigt har de väntat i ett år på ett svar om sin ansökan om ett alternativt kallbadhus.

  • Publicerad 05:41, 10 jul 2021

Arbetet med att få till ett klassiskt kallbadhus i Stockholm har drivits av arkitekten David Bonsib och affärsutvecklaren Hannes Thörnhammar i ett par års tid. Efter omröstningar där stockholmarna fått tycka till om var badet ska ligga och hur det ska utformas fanns det förra våren ett färdigt förslag om ett badhus på vattnet vid Söder Mälarstrand.

I juni i fjol skickades en ansökan om en markanvisning in, men responsen ifrån staden har varit sval. Kallbadsentusiasterna har fortfarande inte fått något svar på hur det går med deras ansökan.

Samtidigt har staden på ett år utrett och gett grönt ljust åt ett finländskt företag, som bland annat driver ett bad i Helsingfors, att anlägga ett flytande bad vid Munkbrohamnen.

Det har fått kallbadarna att ifrågasätta om staden gett den anläggningen ett snabbspår.

– Vi undrar varför det har hänt så mycket så snabbt för det finska initiativet och så lite för oss. Kallbadaren är ett demokratiskt gräsrotsprojekt med stort publikt engagemang som stockholmarna själva varit med att ta fram och bör bli prioriterat, säger Hannes Thörnhammar.

Två olika flytande badförslag

I juni klubbade politikerna i stadsbyggnadsnämnden ett tillfälligt bygglov som gör det möjligt att anlägga ett flytande bad i Riddarfjärden vid Munkbrohamnen.

Ett nöjt finansborgarråd deklarerade att utomhusbadet kommer tillföra stora värden till stockholmarna.

Men badet har också mötts av invändningar, både från Stadsmuseet och grannfastighetsägaren Statens Fastighetsverk.

Parallellt pågår ett annat projekt, kallat Kallbadaren, som vill se ett kallbadhus vid Söder Mälarstrand. Här finns än så länge bara en ansökan om en markanvisning. Inget beslut har fattats av staden.

Visa merVisa mindre

Så blir Stockholms nya utomhusbad i Riddarfjärden

För att sätta fart på tjänstemännen och politikerna har kallbadarna dragit igång en namninsamling för kallbadhuset. Det behövs även om det får konkurrens av ett annat centralt flytande bad, enligt David Bonsib, som tror att anläggningen vid Munkbrohamnen kommer att domineras av turister, events, barnskrik och “tjo och tjim”

– Deras bad löser möjligen turisternas behov men inte stockholmarnas. Deras anläggning är mer en förklädd konferensanläggning med mycket liv och rörelse med fokus på barn, events och kommers. Det är inte ett palats på vattnet som är lugnt, intimt och som riktar sig mot njutning och avkoppling till de som faktiskt bor här, säger David Bonsib.

Arkitektbyrån Andrén Fogelströms förslag vann Kallbadarens tävling och är det förslag som badentusiasterna vill anlägga vid Söder Mälarstrand. Foto: Katzenwaffe

Så föreslås nytt kallbadhus i Riddarfjärden bli

Enligt Kajsa Ek, projektledare på exploateringskontoret, finns det en viktig skillnad mellan de två projekten.

"När det gäller badet vid Munkbron så har det av stadsbyggnadskontoret bedömts kunna uppföras inom gällande detaljplan. För att genomföra det projekt som Kallbadaren föreslår så är det möjligt att det behövs en ny detaljplan", skriver hon i ett mejl.

Därför tar projektet Kallbadaren längre tid. Just nu ligger frågan hos stadsbyggnadskontoret som undersöker om platsen vid Söder Mälarstrand är lämplig. Någon exakt tidpunkt för när det kan vara klart finns inte.

De vill bygga ett kallbadhus i Stockholm