En för många oväntad händelse utspelade sig på Värmdös kommunfullmäktigemöte i onsdags. En motion inlämnad av Socialdemokraterna, som handlade om att minska barngrupperna på kommunens förskolor, antogs nämligen av en majoritet av ledamöterna.

Men det var inte Majoritet för Värmdö som sa ja till den utan oppositionen med stöd av Sverigedemokraterna och tre ledamöter som tidigare tillhört Moderaterna respektive Liberalerna. De har nu hoppat av och bildat ett eget parti, Skärgårdspartiet.

Nytt politiskt landskap

Beslutet att anta motionen fattades med röstsiffrorna 26 mot 25, där de tre politiska vildarna (som de kallas mandatperioden ut) blev vågmästare.

– Vår vågmästarroll skapar förhoppningsvis ett klokare politiskt klimat, där Värmdöborna och deras vardag står i centrum. Vi kommer att rösta på de förslag som går i linje med det vi lovade väljarna i valet 2018, och som gör Värmdöbornas vardag bättre, oavsett vilket parti det kommer ifrån, säger Fredrik Zetterberg, medgrundare av Skärgårdspartiet och tidigare moderat.

I praktiken innebär det här att Majoritet för Värmdö inte längre har majoritet i KF.

– Jag blir upprörd över hur de här tre personerna, som från början är valda av våra partier, av Värmdöbor som röstat borgerligt, tar sig rätten att kidnappa demokratin genom att bli vildar och inte lämna tillbaka mandaten, säger Deshira Flankör (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Uppdrag att minska grupperna

Motionen gav utbildningsnämnden i uppdrag att inleda en minskning av barngruppernas storlek inom förskolan för att nå Skolverkets riktmärken: 9–15 barn i grupper med 4–5-åringar. I Värmdö ligger snittet på 18 barn i den åldersgruppen.

Julia Ekedahl-Lotoft (S), oppositionsråd som lämnade in motionen, är nöjd.

– Detta är fantastiska nyheter för Värmdös föräldrar, barn och pedagoger. Mindre barngrupper lägger grunden för en positiv utveckling i skolan. Hjältarna som varje dag tar hand om våra barn ska nu få fler kollegor och bättre förutsättningar att göra ett bra jobb, säger hon.