Ett parti som står helt fritt från andra politiska ideologier, som vill ha mer dialog med Värmdöborna och som vill se fler mindre skolor i kommunen. Så beskrivs det nya politiska parti som startats i Värmdö, Skärgårdspartiet, SGP, av sina grundare.

Det är två avhoppade moderater, Fredrik Zetterberg och Kerstin Öhman Moberg som bildat partiet och med sig på tåget har de en blandning av före detta moderater, liberaler, miljöpartister och centerpartister.

– Vi har även kontakt med personer på den socialdemokratiska sidan som är intresserade, så det är ideologiskt högt i tak kan man säga, säger Fredrik Zetterberg, partiledare för SGP.

– Vi vill fånga upp dem som inte känner att de hör hemma i något av de partier som finns idag, tillägger han.

Nedläggning av skolor avgjorde

Även om tankarna har funnits länge var det två saker som fick dem att till slut lämna Moderaterna och starta eget parti.

– Det ena var att man ville lägga ned högstadiet i skärgården och stänga Munkmoraskolan, det andra att man minskade valfriheten i hemtjänsten i nya upphandlingen. Det kunde vi inte gå med på, säger Fredrik Zetterberg.

Ett fokusområde för partiet är skolan.

– Där behöver man jobba med skolpengen och sätta upp mål för hur stora klasser man vill ha. Vi ser helst fler, mindre skolenheter på fler platser runt om i kommunen, istället för de jätteskolor som nu skapas, säger Fredrik Zetterberg.

Siktar på vågmästarroll

SGP är varken åt det borgerliga eller socialistiska hållet, enligt partigrundarna, de är på ”Värmdöbornas sida”. Därför tror och hoppas de kunna få en vågmästarroll i Värmdöpolitiken nästa mandatperiod.

– Vi vill ha en dialog kring vad som är bäst för Värmdöborna, ihop med Värmdöborna, inte vad som är bäst för det egna partiet, säger Fredrik Zetterberg.

De håller på att ta fram ett partiprogram där även satsningar på kultur, infrastruktur, miljö och hållbarhet finns med, och en hemsida, enligt partiets grundare. Målet är att så småningom ha en ordinarie ledamot i varje nämnd och kommunalt bolag.

https://www.mitti.se/nyheter/vi-vill-skapa-ett-manskligare-varmdo/repueA!GeVoZxxx5vrsJEx0NrJiQw/