I Hammarby-Skarpnäck har det stora projektet främst märkts genom bygget av av Sicklaanläggningen under Hammarbybacken (Se faktaruta).

När stadens politiker möttes i kommunfullmäktige nyligen var debatten het om kostnadsökningarna. Beskyllningar och misstänkliggöranden haglade över blockgränserna.

"Aldrig göra igen"

Vid inriktningsbeslutet våren 2014 var budgeten 6 miljarder kronor. Då styrdes staden av en borgerlig koalition. Men sedan 2014 har både S-ledda och M-ledda block suttit på makten.

Sedan 2014 har också projektets kostnader rusat till följd av bland annat planeringsmissar och inflation. I november berättade Mitt i att den beräknade notan stigit till 19,5 miljarder kronor. Men det kan bli ännu dyrare. Enligt underlaget till de upprörda politikerna i fullmäktige kan det sluta på 22,5 miljarder kronor.

– Sådana här felberäkningar för stora infrastrukturprojekt får staden aldrig göra igen, sa Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i november till Mitt i.

Då signalerade hon om förändringar i Stockholm vatten och avfalls styrelse och ledning.

Svarar inte på frågan

I november gjorde bolagets vd Mårten Frumerie sin sista dag på jobbet. Han är nu senior rådgivare på Stockholms stadshus AB som är moderbolag till de kommunala bolagen, däribland Svoa.

”Nu har vi satt i gång ett omfattande arbete med att skärpa kontrollen över stora investeringsprojekt i hela staden. I samband med det har vi sett ett behov av en nystart i Stockholm vatten och avfall. Därför har vi rekryterat en ny vd för bolaget”, skriver Åsa Lindhagen i ett mejl till Mitt i.

Även Svoas styrelseordförande Maria Antonsson (MP) har slutat. Beslutet är helt hennes eget, enligt Miljöpartiet. Men om hennes beslut har något att göra med misslyckandet i det stora projektet svarar inte partiet på – trots upprepade frågor.

Mitt i har sökt både Maria Antonsson och Mårten Frumerie på telefon och mejl.