I måndags den 28 september passerade 768 518 personer spärrarna i t-banan och på pendeltågen. Av dem struntade 46 000 i att betala. Eller kanske fler. Mörkertalet är stort.

Andelen som åker utan giltig biljett i kollektivtrafiken beräknades förra året ligga på drygt tre procent. Så slog corona-pandemin till, och SL slutade med biljettkontroller i kollektivtrafiken.

– Vi ser tecken på att antalet som fuskåker i tunnelbanan och på pendeltågen har fördubblats, säger Claes Keisu, pressansvarig vid Region Stockholms trafikförvaltning.

Fritt fram på bussen

När det gäller bussarna kan det vara så många som åtta av tio som inte betalar för sig, enligt uppskattningar utifrån rapporter från personal och de kontroller som gjorts. På bussen stiger man ju numera på baktill, utan att blippa sin biljett.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-bussbolagen-fa-bukt-med-pandemiplankare/reptii!7XAb53LgcEcnowSjp5Xq1w/?fbclid=IwAR3Tu16ttD3pS86iTDZ2qB879eNYkPW2GGqp3z6i7XOx4V-xKKwhN7qiVpc

Fritt fram med andra ord.

Om det nu inte blir en kontroll. Den 29 juli började åter biljettkontrollanterna rondera. Fram till den 11 augusti gjordes 17 445 kontroller i busstrafiken. Av dem saknade 980 personer giltig biljett och åkte på tilläggsavgift.

37 kronor räcker långt

De som kör med reskassa, och har minst 37 kronor på sitt kort, slipper avgift, då de ju ofta inte har haft möjlighet att blippa. Bussresenärer kan alltså i princip resa hur mycket som helst för 37 kronor.

– Det finns säkert de som gör så. För oss räknas det som svinn, säger Keisu.

Stor andel fuskare

I hela kollektivtrafiken gjordes i augusti 80 654 biljettkontroller, där 3 416 fick tilläggsavgift. Samma månad förra året blev 413 930 personer kontrollerade, varav 2 515 saknade giltig biljett.

– Det skrevs alltså ut fler tilläggsavgifter i augusti 2020, trots att det var en femtedel så många kontroller. Det är också en indikation på att fusket är väldigt omfattande.

Förlorar intäkter

SL:s biljettintäkter uppgår till 9–10 miljarder kronor årligen. 2019 räknade trafikförvaltningen med ett intäktsbortfall på 270 miljoner kronor på grund av fusket. I år lär andelen som går bort bli mycket större.

Totalt räknar SL med ett intäktstapp på tre miljarder kronor 2020 som en effekt av corona-pandemin.