– Jag ser bilar lappas hela tiden, det är helt absurt. Jag står på gatan nu och fyra bilister har fått böter. Skylten är lite i skymundan och folk förlitar sig på den till höger. Förut när man betalade via parkeringsautomat brukade jag sticka ut huvudet från fönstret och ropa "betala inte för man får ändå inte stå där" till folk, men nu sker ju allt i mobilen, säger Sara Shokofan som bor på Atlasgatan och har fönster mot gatan.

Hon har själv inte bil men irriterar sig på parkeringsförbudet.

– I princip hela gatan är lastzon eller har parkeringsförbud. Varför? Var ska folk ställa sina bilar? Sen de gjorde om Torsgatan har flera parkeringsplatser försvunnit där. För länge sedan fanns en matbutik och en bilmekaniker här som kanske behövde lasta av, men de har flyttat för längesedan.

"Missade skylten"

När Mitt i är på Atlasgatan för att fotografera skyltar så står där en kvinna med en gul lapp i handen vid en bil. Bilen är parkerad på den södra sidan mellan Völundsgatan och Lokstallsgatan. Karin Hoff och hennes man har varit hos tandläkaren och betalat parkering på Atlasgatan i tron att det var okej att stå där.

– Nu gick jag upp och såg att det faktiskt fanns en skylt. Vi missade den. Vi brukar aldrig ta bilen men vill inte åka kommunalt nu i coronatider. Det var synd, man kan ju ha roligare för 1 100 kronor, säger Karin Hoff.

– Man borde ha tydligare markering med gul färg som man har på andra platser, säger Lars Erik Hoff.

Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret, säger att skyltningen är korrekt.

– Lastzon brukar ju markeras med gula ränder men jag tycker att skylten är tydlig. Jag tror att man får tänka på att det finns en del som ser skylten men väljer att chansa för att det är svårt att hitta en parkeringsplats.

Varför är det förbjudet att parkera där?

– Anledningen till vald reglering är bland annat för att säkra framkomligheten för större fordon som används till exempelvis avfallshantering och olika leveranser. Eftersom den typen av trafik endast sker under dagtid begränsas även parkeringsförbudet till dessa timmar, säger Erik Söderberg.

– På detta kvarter av Atlasgatan har parkering tillåtits på ena sidan och förbud på den andra sidan sedan 1984. Därefter har reglering tillkommit kopplat till tider med mera.