Det handlar om fyra unga killar, tre i övre tonåren och en drygt 20 år gammal, som i lite olika konstellationer misstänks ha svarat för sex väpnade personrån i Sollentuna från mitten av oktober 2019 till april 2020.

Polisen i Sollentuna hade precis kommit tillrätta med mopedrånen som drabbade många unga killar i Sollentuna under sommaren 2019 när man fick en ny rånvåg på halsen under hösten.

15 rån på fem veckor

Bara under drygt fem veckor i oktober och november skedde 15 personrån i Sollentuna, nästan hälften så många som under hela året innan.

Det visade sig senare att det var två olika rånargäng som var i farten längs pendeln under samma period.

Det ena gänget greps redan i november 2019 och har redan dömts.

En andra gruppering greps först en bit in på våren i fjol, och åtalas nu i Attunda tingsrätt.

Första rånet i Häggvik

Det första tillfället gäller rån och olaga frihetsberövande i mitten av oktober då de enligt åtalet slog till nära stationen i Häggvik och förde bort en ensam man i hans bil.

De ska ha haft en machete och hotat att döda mannen eller hugga av hans fingrar. På det sättet ska de ha tvingat till sig mannens bankkort och koder och tagit ut 33 000 kronor.

Sedan Rotebro station

Mindre än två veckor senare, den 28 oktober, var det dags igen. Tre av de fyra männen åtalas för ett angrepp mot en man i 50-årsåldern intill återvinningen vid Rotebro station.

De ville enligt åklagaren ha mannens bil och slet ut honom och slog honom i ansiktet och knivhögg honom i benet. Brottsrubriceringen är rån och grov misshandel.

Rotebro station igen

I slutet av december överfölls ännu en ensam man, också nu nära stationen i Rotebro. Tre av de åtalade misstänks ha kört iväg med mannen i hans egen bil, satt en påse över hans huvud, och dödshotat honom med både kniv och pistol för att tilltvinga sig bankkort och kod så att de kunde ta ut 21 000 kronor.

Åtalet gäller rån, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak då rånarna efter att ha fotograferat mannens körkort hotade att skada hans familj om han kontaktade polisen.

Tillbaka till Häggvik

Två veckor efter det slog gänget återigen till nära Häggvik station, enligt åtalet. De ska då ha knivhotat och rånat en man i 20-årsåldern på mobiltelefon, klocka, bankkort, hörlurar, halskedja och plånbok.

De åtalas även för misshandel då mannen utsattes för sparkar och slag mot ansiktet och kroppen.

Nära Norrvikens station

Därefter dröjde det bara två veckor till. Den 28 januari angreps en ensam man intill Norrvikens station. Rånarna tvingade in mannen i hans bil och körde omkring med honom i en och en halv timme, med en kniv mot hans haka.

Mannen tvingades lämna ifrån sig mobiltelefon, kontokort och bank-id så att rånarna kunde ta ut 40 000 kronor och göra flera inköp. Rånarna hotade att våldta honom och att skära av honom fingrarna.

Utöver rån och olaga frihetsberövande gäller åtalspunkten även övergrepp i rättssak då gärningsmännen fotograferade mannens körkort och hotade att skada honom och hans dotter om han anmälde brottet.

Norrviken på nytt

Även det sista rånet som gänget åtalas för skedde vid Norrvikens station. Det var den 30 april då de ska ha rånat två pojkar i 15-årsåldern på mobiltelefon, dator, kontokort och kontanter genom att hålla en kniv mot en av dem dem och hota att hugga av hans fingrar.

Dagens därpå greps en av männen i Tureberg då han var beväpnad med kniv och påverkad av cannabis. Senare kunde även hans tre misstänkta rånarkumpaner gripas.

Förnekar alla våldsbrott

Två av de fyra åtalas även för ringa narkotikabrott, vilket de båda erkänner. När det gäller de grova våldsbrotten nekar däremot alla de fyra åtalade.

Utöver brottsoffrens berättelser finns vittnesmål från några av brottstillfällena. Därutöver finns bevisning i form av övervakningsfilmer, bilder och filmer i de misstänktas telefoner, kontoutdrag, och foton på rånoffrens skador.

Huvudförhandlingen i Attunda tingsrätt beräknas ta sex dagar i anspråk.