Det var i augusti 2022 som kvinnan enligt åtalet stal fyra packet med blåbär till ett totalt värde av 249 kronor från en mataffär i Ekerö kommun.

Kvinnan jobbar som utredare och förundersökningsledare hos polisen i region Stockholm och har genom jobbet tillgång till polisens ärendesystem, där hennes egen stöldutredningen fanns registrerad.

Enligt åtalet ska hon i augusti ha kontaktat åklagarmyndigheten och sagt att ärendet behövde kompletteras. Åklagaren som hade hand om hennes utredning hade därför lämnat tillbaka ärendet till polisen. Kvinnan ska sedan i åklagares namn registrerat att förundersökningen var nedlagd.

Kan förlora jobbet

Nu står kvinnan åtalad i Solna tingsrätt för ringa stöld, dataintrång och grovt tjänstefel.

Enligt ett yttrande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd till tingsrätten kommer kvinnan förlora sin anställning om hon fälls enligt åtalet. Enligt nämnden talar det mesta för att hon kommer skiljas från sin anställning även om hon enbart döms för ringa stöld. Däremot kommer hon få behålla jobbet om hon endast döms för oaktsamt tjänstefel.

Kvinnan har erkänt den ringa stölden i tidigare förhör, men nekar till anklagelserna om dataintrång och grovt tjänstefel.