Natten till den 21 januari vaknade boende i Husby och Kista av två explosioner med ungefär 15 minuters mellanrum, först på Tönsbergsgatan i Husby och sedan på Sorögatan i Kista.

En person skadades lindrigt och fick föras till sjukhus, och ett 70-tal personer var tvungna att evakueras från sina hem. Det dröjde sedan månader till de kunde flytta tillbaka igen.

Sedan dess har en omfattande förundersökning pågått, och det finns tre misstänkta personer i ärendet.

– Alla tre är misstänkta för försök till grov utpressning, och en av dessa tre är också misstänkt för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, alltså att ha förmått någon annan att utföra de har sprängningarna, säger åklagare Carl Mellberg.

Åtal i november

Personen som är misstänkt för både försök till grov utpressning och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse sitter häktad i Sverige. En av de andra misstänkta är på fri fot i Sverige eftersom det inte finns tillräckliga skäl för häktning, och den tredje misstänkte sitter häktad i Spanien, för ett annat brott.

Vem eller vilka som utfört själva sprängningarna vet man dock inte.

– Utpressningsförsöket har ett samband med sprängningarna, och utpressningarna är misstänkta att ha ett göra med några målsägande som lägenheterna där man sprängde har koppling till, säger Carl Mellberg.

Han hoppas nu kunna väcka åtal senare i november.

– Min förhoppning är att ett åtal ska kunna väckas i november. Jag tycker att materialet i förundersökningen är tillräckligt gediget, säger Carl Mellberg.