Det första man möts av när man sätter foten innanför porten till Sturehovs slott i Norsborg är de gustavianska oljemålningarna. En av dem sticker särskilt ut. Den står på ett staffli och föreställer en ljushårig kvinna i en ljusgrå kofta.

Plötsligt kommer en kvinna med ljust hår iklädd en ljusgrå kofta flygandes nedför trappan. Läskigt lik den målning som lika väl skulle kunnat vara målad 1724. Men året är 2024 och målningen föreställer slottsfrun Maria Sandberg.

Målningen som står i Sturehovs slottshall föreställer slottsfrun Maria Sandberg.

Målningen som står i Sturehovs slottshall föreställer slottsfrun Maria Sandberg.

Angie Gray

Konstnären bakom tavlorna är slottsdottern Astrid Gaszynski, 23.

Hon har målat klassisk konst sedan 2016.

– Varför åt det klassiska hållet? Det kan man undra. Jag vet faktiskt inte. Jag tycker det är kul att återge det jag ser utan att det blir hyperrealism, säger hon.

Började på vardagsrumsgolvet

Men Astrid Gaszynski fattade greppet om penseln långt tidigare. Hon minns ett tillfälle när hon var 6-7 år gammal och hon satt hemma med sin pappa. På vardagsrumsgolvet hade han satt upp en stilleben med vindruvor, en flaska vin och ostbricka.

– Där satt han och tecknade med mig. Det är ett sådant starkt minne som fortsätter komma tillbaka, säger hon.

Några år senare har hon skolat sig i klassisk konst hos en konstnär i Hökarängen och flyttat till 1700-talsmiljön på Sturehovs slott. Men trots att miljön här går hand i hand med Astrids val av konst, är det inte slottet som står i centrum för hennes målningar.

– Jag tror det är mer tur att vi hamnade här. Jag hade nog målat på det här sättet oavsett om vi bodde här eller någon annanstans. Men det är klart – det är en väldigt vacker och inspirerande miljö, säger hon.

I stället kommer inspirationen från allt runtomkring: saker hon ser, djur eller människor. Det kan vara allt från en skål på ett bord till hur ljuset faller vid en viss tidpunkt. Och hennes egna djur. I det här fallet blev det hunden Olga.

– De är himla vackra och jag målar helst något jag har en relation till. Den här målningen kommer finnas betydligt mycket längre än både mig och min hund, säger hon.

Det viktigaste för Astrid är att hennes målningar föreställer just hennes hund och inte bara en hund.

Det viktigaste för Astrid är att hennes målningar föreställer just hennes hund och inte bara en hund.

Angie Gray

Vad är den största utmaningen med att måla det du målar?

– Att känna att jag fångar det jag målar, så att det reflekterar och ser ut som det jag vill. Om jag målar en person som jag känner så vill ju jag att det ska kännas och synas att det är den personen. Även om jag målar min hund så är det viktigt att det är min hund och inte bara en hund.

Festdansare

Astrid tar gärna målningar på beställning, och hon tillbringar upp till åtta timmar om dagen i ateljén i vardagsrummet. Ändå kan en målning ta flera månader att få klart.

Men vad gör du när du inte målar?

Det blir tyst en stund.

– Något jag ofta gör är att gå ut och dansar. Rave, techno, housemusik och sånt. Ofta kan jag sitta och måla till klockan 18 en fredag. Sen får jag bråttom för att jag måste rusa någonstans. Ofta med färg kvar på fingrarna.

Angie Gray

Här kan du gå på prinsessan Victorias bröllopstoa

Nåja, vad är en lunch på slottet? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig, dötrist och tråkig. Och alldeles underbar... Speciellt om man får pudra näsan på specialbyggda kungliga toaletter.

Här är berättelsen om hur kronprinsessans bröllopstoaletter hamnade ute på Norsborgs landsbygd – och gav upphov till hovlig vrede.

Mitt inne i det gustavianska vardagsrummet står något som närmast kan beskrivas som en skärmvägg på samma tema. Men den som tar sig en närmare titt kan urskilja två handtag och en lapp där det står "Uppsatta i samband med kronprinsessan Victorias bröllopslunch". Hur hamnade de här?

Det var sommaren 2010 som kronprinsessan Victoria och hennes Daniel sa ja till varandra i Storkyrkan. Ett dygn innan bröllopsklockorna ringde befann sig de blivande makarna, resten av kungafamiljen och andra kungligheter från när och fjärran i Sturehovs slott i Botkyrka på en kunglig bröllopslunch.

En bröllopslunch, inte minst en kunglig sådan, kräver viss finess vilket de gamla 50-talstoaletterna i slottet knappast hade. Så innan lunchen var man tvungen att renovera samtliga toaletter på slottet för att hovfolket skulle, ja, kunna uträtta sina behov.

Men att bara renovera de befintliga toaletterna dög inte. Åtminstone inte för de finare hovdamerna. För dessa var man tvungen att installera två extra fina toaletter. Trots en blöt och regnig lunch gick det bra, och hovet lämnade slottet mätta och belåtna. Men något blev kvar där på slottet i Norsborg – hovdamernas toaletter.

Hovet: "Det passar sig icke"

När slottsfrun Maria Sandberg sedan tog över skötseln av slottet sex år senare beslöt hon sig för att inte låta toaletterna stå där och samla damm.

– Jag tyckte att det var roligt att de haft lunchen här ute, så jag skrev en lapp där det stod "kronprinsessan Victorias bröllopstoalett" och satte upp den vid toaletterna. Det var ju kul att uppmärksamma att de hade varit här, förklarar hon.

Åren gick och Maria fortsatte att utveckla Sturehovs slott. En dag var hon ute i hästhagen och drog staket när telefonen ringde.

– "Goddag, det här är från hovet. Vi har hört att ni uppkallat en toalett efter kronprinsessan Viktoria och det passar sig icke", sa de så jag fick snällt gå in och ta ner lappen, säger hon.

I stället skrev hon om sin lapp och informerade om att toaletterna satts upp i samband med den kunglig lunchen, och sedan dess har hon inte fått något samtal från hovet.

Slopat könsnormerna

Men varför toaletterna blev kvar är det ingen som riktigt vet. De monterades upp på ett sätt som talar för att de enkelt skulle kunna monteras ned så snart lunchen var över. Maria själv tror att svaret ligger i den brandtrappa som också monterades upp för lunchen.

– Det är ju tack vare trappan som vi kan använda slottet på det sätt vi gör i dag. Och att man löste det på det här sättet – att kunna montera bort den om det skulle behövas – utan att förstöra huset tyckte stadsmuseet nog var en bra idé. Stockholms stad ville ju att huset skulle användas och inte bara stå tomt. Det var även Botkyrka angelägna om.

I dag får toaletterna användas av slottets besökare, och för att ta toaletterna in i en mer modern era än 2010-talet så har slottsfrun Maria beslutat att slopa uppdelningen mellan män, kvinnor, ickebinära, hovfolk och bönder – alla får använda de kungliga toaletterna i det gamla vardagsrummet.

Sturehovs slott

Vad: Slott byggt i gustaviansk stil som stod klart 1781. De två flyglarna är ungefär 100 år äldre. Slottet ritades av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz åt Gustav III:s finansminister Johan Liljencrantz. Ursprungligen hette området Averhulta och var en by med flera gårdar som under 1500–1600-talet ägdes av adelssläkten Sture. Sedan 1899 äger Stockholms stad slottet. Maria Sandberg hyr in sig i huvudbyggnaden sedan 2016.

Guidade turer och krukmakeri: Slottet är öppet för allmänheten. I en av flyglarna ligger Sturehovs slottscafé. I själva slottet erbjuds utöver guidade turer afternoon tea, middagar och uthyrbar festvåning. En bit bort ligger ett krukmakeri.

Var: I Botkyrka nordvästra hörn, bortom Norsborgs vattenverk.

Källa: Sturehov.se, Wikipedia

De kungliga toaletterna sattes upp i samband med kronprinsessparets bröllopslunch 2010 – och har blivit kvar på slottet sedan dess. Nu är de öppna för alla som vill sina behov som en kunglighet.  ETTA/DRAGARE

De kungliga toaletterna sattes upp i samband med kronprinsessparets bröllopslunch 2010 – och har blivit kvar på slottet sedan dess. Nu är de öppna för alla som vill sina behov som en kunglighet. ETTA/DRAGARE

Angie Gray

Här kan du gå på prinsessan Victorias bröllopstoa

Nåja, vad är en lunch på slottet? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig, dötrist och tråkig. Och alldeles underbar... Speciellt om man får pudra näsan på specialbyggda kungliga toaletter.

BILDREPORTAGE: Mellan slott, värdshus och tårta

Norra Botkyrkas slott med anor från 1700-talet har blivit ett givet besöksmål. Likaså under en höstig dag i september, även om tempot är lite lugnare­ när sommaren flugit sin kos.

Värdshuset blev bostad

Uppväxt på slottsgården

Citronmaräng och våfflor

Sevärdighet

Det gamla värdshuset från 1700-talet ligger strax nedanför Sturehovs slott. Och trots att huset är till åren sköts det inte av någon gästgivare, utan av Magnus Åkerlind.

Till vardags bor han i stan, men åker hit så ofta han kan. Han har nämligen växt upp här, och har haft huset i sina ägor sedan 50-talet.

– Min far ägde marken runtomkring här, och jag har själv arbetat som guide på slottet under 15 år. Men nu njuter jag bara av att vara här, säger han.

Det är en lugn, höstig dag på Slottscaféet. Justi dag är det Olle Hellman som rattar spakarna bakom disken­, i full färd med att grädda våfflor.

– Jag kommer sällan ut hit längre – mest för jobb och för att hälsa på föräldrarna. De är keramiker och har keramikbutiken här om hörnan, säger han.

Barndomen var idyllisk, berättar han. Speciellt när han kunde springa runt och leka på slottsgården.

Höstvardagarna brukar vara lite lugnare­ än sommaren och höst­helgerna, vittnar Olle. Ändå är det några som redan tagit en bit av citronmarängtårtan – som också är bland de populäraste i utbudet.

– Det är den, och våfflor till barnen. Men våfflorna går åt även hos vuxna, säger Olle som är i full färd med att grädda just ett par våfflor.

Tidningens fotograf blir sugen, och kort därefter lägger även Mitt i:s team på plats en beställning på varsin våffla. Betyget enligt fotograf Angie? Sju av tio.

1781 stod Sturehovs slott klart och ansågs då vara en av landets­ vackraste byggnader i gustaviansk stil.

Det var Gustav III:s finansminister, Johan Liljecrantz, som lät uppföra slottet, med hjälp av arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz som också ritat Adolf Fredriks kyrka inne i stan.

Slottet köptes av Stockholms stad 1899 och på 1950-talet restaurerades slottet för att användas för representation. 2010 användes det för lunchen dagen före kronprinsessan Victorias bröllop. 2017 öppnades slottet upp av slottsfrun Maria Sandberg.