Den 16 augusti klockan 18.30 står Alexander Zadruzny på Skärholmsterrassens scen. 23-åringen från Bredäng ska läsa sin spoken word-poesi, som tar grepp om sociala frågor och orättvisor i samhället.

– Jag utgår från det jag ser i min vardag och sätter ord på det. Det är ofta tunga ämnen. Ibland är det personliga erfarenheter som jag vidgar och gör generella, säger han.

Sticker ut

Alexander Zadruzny är först ut bland de många artister som sluter upp i Folk på gården – en serie utomhuskonserter som föreningen Folk i Skärholmen arrangerar sex kvällar under andra halvan av augusti. Med sin spoken word-poesi sticker han ut. De flesta andra bidrar med levande musik, allt från RnB och reggae till pop och rap.

Lokal anknytning

För RnB:n står bland andra sångerskan och låtskrivaren Blen, som kliver upp på scenen direkt efter Zadruzny.

Ett urval av övriga artister är Maydar (RnB) och Ftsum Beraki (singer/songwriter) den 17 augusti, Zoe Lobos (hiphop) den 23 augusti och Maia Hirasawa (singer/songwriter) den 24 augusti. Den 30 augusti blir det bland annat drag. Då ger dragtrion Al Jizz Queera en performanceföreställning

Sist ut är rikskända Marit Bergman som uppträder den 31 augusti klockan 19. Precis som Alexander Zadruzny är hon Bredängsbo. Flera andra artister har också lokal anknytning och uppträder alltså på hemmaplan.

Maia Hirasawa uppträdde för Folk på gården 2022. Nu är hon aktuell igen.

Maia Hirasawa uppträdde för Folk på gården 2022. Nu är hon aktuell igen.

Folk i Skärholmen

"Viktigt för området"

Folk på gården är ett viktigt evenemang för området, tycker Alexander Zadruzny.

– Sådant här betyder mycket för Skärholmens identitet. Det sprider en känsla av kärlek och samhörighet och flyttar fokus till det positiva här. Det blir så lätt att en minoritet av negativa incidenter sätter sin prägel, säger han.

Folk på gården pågår den 16–31 augusti. Konserterna äger rum på Skärholmsterrassen och vid Parkleken Vårgården, utomhus. De är gratis och öppna för alla. Hela programmet finns på Folk i Skärholmens Facebooksida och webbsida.