Under helgen samlades flera hundra personer i Stockholm i en olaglig demonstration mot de svenska coronarestriktionerna. Några dagar tidigare hade Region Stockholm sagt att pandemins tredje våg är här och att allt fler vårdas på sjukhus till följd av den.

Det står nu klart att arrangören Filip Sjöström riskerar vite på uppemot 20 000 kronor för brott mot den tillfälliga pandemilagen, skriver Aftonbladet. Men själv är han nöjd när han blickar tillbaka på lördagen.

– Jag är väldigt nöjd. Vi lyckades med det vi ville åstadkomma. Att samlas, tala och få ut vårt budskap och sedan marschera till Kungsträdgården, säger han till Mitt i.

Polischefen: "Livräddande syfte"

Mats Löfving, polisregionchef i Stockholm, håller absolut inte med.

– Jag har jobbat länge som polis, det här är något slags rekord i dåligt omdöme, säger han till P4 Stockholm och menar att de nya restriktioner som demonstranterna inte tycks gilla är en lagstiftning "med direkt livräddande syfte".

https://www.mitti.se/nyheter/arrangoren-av-coronamarschen-riskerar-boter-pa-20-000-kr/repucg!3Umq7zk0jAlYP94EcqNEjA/

Flera skadade

Enligt polisen var personerna som samlades mer ”ihärdiga och våldsamma” än vad de på förhand hade räknat med. När demonstrationen summerades står det klart att ett 50-tal personer greps, samt att ett antal demonstranter samt sex poliser skadades.

– Det är jättetråkigt, för det här skulle ju vara en fredlig demonstration. Men det var ett felbeslut från polisens sida att spärra av Guldbron vid Slussen. Man utsatte de poliserna som var där för fara, säger arrangören Filip Sjöström.

Samtidigt rapporterar Expo om att flera personer från den högerextrema miljön var på plats och gick med i demonstrationen, sida vid sida med 5G-motståndare och folk som ville stoppa invandringen.

Vad säger du om att det rapporterats om att högerextrema grupper deltog?

– Det var inget jag lade märke till. Men sådana här sammankomster attraherar flera olika typer av människor. Om jag ska samarbeta med människor behöver jag förstå vad de sympatiserar med så att jag kan göra en bedömning.

Har du några problem med att olika grupperingar slöt upp?

– Nej, det kommer att ske naturligt. Det gäller bara för mig att vara tydlig med vad jag står för. Det vi vill är att alla restriktioner ska hävas, säger Filip Sjöström och fortsätter:

– Det kommer ske flera manifestationer framöver.

https://www.mitti.se/nyheter/han-arrangerar-olaglig-marsch-mot-corona-i-stockholm/repucb!g8FLy6980d5YAqUpWuTsBQ/