Medaljer. Petra Damm efter sina framgångar i EM 2019. Foto: Anders Ohlsson

Armbryterskan från Viksjö – nu starkast i världen

Världens starkaste armbryterska bor i Viksjö. Petra Damms två VM-silver sedan två år tillbaka har nu förvandlats till guld efter att hennes motståndare ertappats med doping.

  • Publicerad 15:55, 11 jun 2021

Det är nästan ingen som vågar tävla eftersom skaderisken är så stor.

För två år sedan intervjuade Mitt i Petra Damm. Hon hade precis kommit hem med tre medaljer från EM i armbrytning i Grekland – en i varje valör.

Den bedriften skedde inte ens två år efter att hon provade på armbrytning för första gången.

Senare samma år var det dags för VM i Polen. Hon tog två silver i klasserna master och senior. Men efter att den polska motståndaren ertappats med doping har silvren nu förvandlats till guld.

– Det är lite svårt att ta in så här 18 månader senare, men det känns givetvis jättebra, säger Petra Damm.

Hon är fortfarande regerande mästare eftersom sporten lamslagits under pandemin. Att ta i hand är ju något av en förutsättning för armbrytning. För att hålla sig i någorlunda trim har hon brutit arm mot maken.

– Han är trettio kilo tyngre och är ganska mycket starkare, så vinner gör jag inte. Men han är en tekniknörd när det gäller armbrytning så han är en bra sparringpartner.

Många oroliga för skador

Hon säger att idrotten har fått klartecken att dra igång träningar under vissa restriktioner. Men när det är dags för nästa mästerskap – och dags för Petra att bli utmanad – är inte helt klart.

– Det finns ett datum for VM i Florida, men det är nästan ingen som vågar tävla eftersom skaderisken är så stor. Det är ju ingen som har fått träna under hela den här tiden. Så vi får se om den blir av.

Känner du att pressen ökar på dig nu när du är regerande mästare?

– Ja, jag känner att pressen ökar ju längre tiden går. Jag har ju inte hållit på med det här så länge.