Sveriges arkitekter har precis delat ut sitt Kasper Sahlin-pris, ett pris som ges till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. I år valde juryn renoveringen av Kulturhuset Stadsteatern som återinvigdes redan i september men som av förklarliga själ inte kunnat välkomna lika många besökare som normalt.

Betong för fult för Djurgården

Ett inte lika smickrande pris, Kasper kalkon har också tillkännagivits nyligen. Det var Liljevalchs konsthalls nya påbyggnad i betong som stack så pass mycket i ögonen på juryn att man var tvungen att säga ifrån.

Motiveringen från Arkitektupproret, som ligger bakom priset, lyder: "Denna bunkerpastisch är en makaber betongkloss med perforerade hål som mest liknar inmurade flaskbottnar."

Absurd kritik

Men konsthallens ledare Mårten Castenfors ger inte mycket för den kritiken, även om han tycker att det är absurt att tycka till om någon som inte ens är färdigt.

– Skulle vi lyssna på alla som är sura skulle ingenting någonsin hända. Men vi får ge det tid. När Liljevalchs byggdes första gången så hatade Stockholmarna kåken, nu är den älskad, säger han och fortsätter:

– Jag lovar dig att så fort folk kliver in tillbyggnaden för första gången så kommer de få värsta wow-känslan.

Öppnar till sommaren

Den nya delen av Liljevalchs invigs sensommaren 2021, som det ser ut just nu.