I fjol hittade arkeologerna spår av en gammal vikingaby i Viggbyholm i Täby, som kallas för Vikby. Efter att man fortsatt söka i området under sommaren har de nu funnit en silverskatt.

– Jag sökte med metalldetektor och fick ett så kraftigt utslag så jag höll på att ramla baklänges, säger arkeolog Maria Lingström.

Hon berättar att man i Stockholms län bara har hittat ett tjugotal silverskatter sen mitten av 1700-talet. Då är det ofta privatpersoner som hittar dem.

Ringar och halsband

Det arkeologerna nu har hittat är åtta halsringar, två armringar, en ring, två pärlor och tolv mynthängen, alltså mynt som använts som hängsmycken.

– Vi såg att skatten låg i en keramikurna och när jag lyfte upp föremålen såg jag de åtta halsringar som låg där. I krukan låg även en påse av lin och där låg mynthängena, säger hon.

– Det är helt fantastiskt, att det var så mycket smycken och att det var så otrolig kvalitet på dem, de såg ut som att de kunde varit nedgrävda igår, säger Maria Lingström.

Ett helt unikt mynt från Normandie

Ett av silvermynten är helt unikt och kommer från staden Rouen i Normandie i Frankrike och är mycket ovanligt.

– Man har aldrig hittat ett sådant här mynt tidigare. Enda gången man har sett det är bok från 1700-talet, så man kan verkligen säga att det är helt unikt mynt, säger hon.

Arkeologerna har även upptäckt andra europeiska mynt och fem arabiska silvermynt.

Gömd under golvbrädor

Under utgrävningen har de hittat rester av ett tjugotal hus. Husen är från yngre järnåldern och in i tidig medeltid. Arkeologerna tror att människor har bott på platsen i flera århundraden.

Det var just i ett av husen, förmodligen under några golvplankorna, som man hade gömt den silverskatt som nu hittats. Nu är smyckena och mynten på konservering och rengöring. Sedan ska de analyseras för att se vad det är för typ av föremål och vad de har betyder för platsen.

– Den här upptäckten ger en helt annan bild av gården, det visar att gården haft ett stort kontaktnät. Vi tror att huset är ett hantverkarhus och att det kan vara en handelsman som bott här, säger hon.

Det är arkeologerna, Staternas historiska museer, som står för utgrävningen innan Täby kommun planerar att bygga bostäder på platsen.

Vad betyder det här för Täby?

– Täby är otroligt fornlämningstätt och det sätter området ännu mer på kartan än det gjort tidigare, det betyder mycket, säger Maria Lingström.