Casper Persson jobbar som musiklärare i årskurs 6–9 på Södervikskolan i Upplands Väsby.

Nu är han utsedd till Årets lärare i kommunen.

Motiveringen till titeln lyder bland annat: "Casper Persson får en att tänka mer och utveckla sina kunskaper inom musik och han hjälper en jättebra och får en att komma på hur man gör. Han har också bra humor och är inte sträng alls och han har förändrat ganska många elevers skolgång för han är en väldigt bra lärare."

Mitt i får en pratstund med Casper.

Grattis! Hur känns det?

– Jättebra och kul! Det är ju inte så ofta man vinner priser.

Hur ska en bra lärare vara?

– Bra på att bygga relationer till eleverna, man ska kunna sitt ämne och vara bra på att lära ut.

Hur är du som lärare?

– Jag är bra på att just bygga relationer och att se elever. Det är nog min främsta egenskap. Jag är en av få lärare som träffar alla elever. Det är bara en gång i veckan så de hinner inte tröttna, haha.

Hur är det att undervisa i musik?

– Det är ett tacksamt ämne eftersom de flesta tycker om musik. Det gäller att förvalta det och få eleverna att fortsätta att tycka det är kul. De har en tanke om vad musik är, sedan ska man följa en läroplan också. Det gäller att hitta något som är musik för dem, och att de snabbt ska kunna spela musik. Så lite tragglande och så bra pay out som möjligt.

Hur har jobbet ändrats sedan du började på Södervikskolan för tolv år sedan?

– Jag har ju upplevt flera läroplaner, men i grund och botten är det samma jobb. Det som händer i mitt jobb är vad eleverna lyssnar på och vad de spelar. De senaste åren har det varit mycket hiphop, men det känns som om det håller på att förändras.

För två år sedan blev Åsa Österman på Södervikskolan Årets lärare. Varför har ni så populära lärare?

– Personalen trivs bra och stannar länge. Många kom långt innan jag började och jobbar fortfarande kvar, säger Casper,

Det är elever som har nominerat lärare till Stiftelsen Lärargalan. Priserna delas ut av Lärargalans styrelse den 16 oktober under en galakväll på Cirkus i Stockholm.

Samtliga vinnare i kommunerna är även nominerade till utmärkelsen Årets lärare i sina respektive län. Dessa länsvinnare har i sin tur chansen att vinna priset Årets lärare.