Rekord? Alwa Ljungberg med den superlånga maskrosen. Den superstora tröjan är hennes pappas. Foto: Tobias Ljungberg

Är detta Stockholms längsta maskros?

Efter att ha badat i Nockebyhov upptäckte Abrahamsbergsbon Alwa Ljungberg något sensationellt: en 103 centimeter lång maskros.

  • Publicerad 14:15, 18 jun 2021

Att den över metern långa blomman hittades är inget annat än en lycklig slump.

I det höga gräset var det svårt att uppfatta antalet centimeter; nioåriga Alwa, själv cirka en och 38 lång, plockade blomman helt enkelt för att hon ville blåsa bort fröna från den.

– Jag råkade dra upp hela så att hela stjälken kom med. Den var superlång, vi blev jätteförvånade, säger hon.

Tog med den hem

Varken Alwa eller pappa Tobias hade sett något liknande förut.

– Jag brukar vara ganska observant när det gäller långa maskrosor, men den här var verkligen något i hästväg, säger Tobias.

De tog med sig maskrosen hem och satte den i vatten. För att hålla stjälken upprätt tejpades den mot väggen. Trots det omsorgsfulla omhändertagandet har blomman tappat sin lyster och är i dag en något torrare historia.

– Den börjar se lite moloken ut, konstaterar Tobias.

Han och Alwa misstänker att det kan röra sig om stans längsta maskros. Men varken på Naturhistoriska riksmuseet eller på kommunen säger man sig veta om så är fallet.

Det hindrar inte en ekolog på Stockholms stads miljöförvaltning från att beskriva Alwas fynd som "imponerande långt" i ett mejl.

Vill ha 2 000 "lajks"

Alwa själv hoppas att maskrosen ska kunna väcka ytterligare reaktioner – på Facebook.

– Jag vill ha minst 2 000 "lajks", säger hon.

Fler långa blommor

Långa maskrosor har hittats även på andra håll i landet. Bland annat en i Sjöbo som mätte 125 centimeter, vilket Expressen skrev om 2015.

Världens hittills längsta maskros upptäcktes dock i Kanada 2011. Den var hela 177 centimeter lång, enligt Guinness rekordbok.