Den ideella föreningen Språkkraft startades i samband med den stora flyktingkrisen 2015. Grundarna såg då att många av dem som kom till Sverige hade en mobiltelefon i handen.

– Vi hade sedan tidigare utvecklat digitala hjälpmedel för språkinlärning och vi försökte få ut dem i skolorna. Men det var svårt. Men vi såg då en möjlighet att göra det här till en app och få ut dem gratis till människor som vill lära sig svenska, säger Henrik Melin från Språkkraft.

Nu har föreningen precis lanserat sin app "Läscoach". Och Järfälla kommun är först ut.

– Kommunen nappade på idén och vi har då kunnat nå ut med hjälpmedlet i kommunens olika verksamheter, som språkcafeer och på SFI.

Mitt i Järfälla också med

Även Lokaltidningen Mitt i Järfälla har inlett ett samarbete med föreningen vilket innebär att användarna kan lära sig svenska genom Mitt i:s artiklar.

– Många som gått in på exempelvis Expressen någon gång tycker att det är för svårt, men med den här appen känner många att de kanske visst kan läsa nyheter på svenska.

Så fungerar det

Men hur fungerar det då? I appen som man kan ladda hem gratis markeras varje ord i tre olika färger, beroende på vilken språknivå man befinner sig på.

Röda ord är mer avancerade ord som användaren inte kan, gula ord behöver man öva på och gröna ord är ord man bör kunna. För varje ord finns en översättning men också en övning som underlättar för läsaren att lära sig ordet.

– Väldigt många på SFI sitter med google translate, men det här handlar inte om att översätta utan om att lära sig språket. Att få hjälp med att översätta artiklar på nätet har funnits länge, men syftet här är att man ska läsa på svenska.

Vill spridas till fler

Nu vill de nå ut till flera kommuner så att flera människor kan ta del av lokalt innehåll via appen.

– Vi är en ideell förening med syftet att förbättra människors möjligheter att lära sig svenska. Samarbetar vi med kommunerna får vi ett betydligt bättre genomslag, och kan nå ut till fler.