De flesta av hans kollegor jobbar i San Francisco – men Anton Grandert sitter hemma i Stockholm och kämpar på med sina bilder för framtida Star Wars-serier.

– Jag arbetar i början av projekten när manusen skrivs. Då kommer jag in och ska omsätta texterna till något man kan titta på.

Anton är en concept artist, en slags designer som skapar allt från planeter, städer och fordon.

Nu ställer han ut sina verk på Galleri Grip på Celsius­gatan.

– Det är bilder som ser ganska realistiska ut, men som ändå har en konstnärlig touch.

Han har jobbat med att skapa miljöer till The Mandalorian, The Book of Boba Fett och kommande Obi-Wan Kenobi-serien.

Antons förhållande till ser­ierna är som en arkitekt till ett hus, eller som en mode­designer till kläder – han börjar designen, men andra syr eller bygger klart.

– Jag är med och skapar visionen. Jag får ofta ganska kortfattade beskrivningar som ”designa en stad på den här utbrända planeten och titta på asiatiska referenser”.

In i världen

Redan som barn förlorade Anton sig i Star Wars. 1984 var han sju år och ritade av sina favoriter från filmerna: Luke, Boba Fett och R2D2.

Barndomens teckningar finns också med i utställningen.

– Jag har vuxit upp med Star Wars. Under några år rit­ade jag jättemycket bara för att få vara inne i den världen.

Och nu får du jobba med den?

– Det är jättehäftigt. Min motivation är väldigt hög och det behövs för det är ett rätt krävande jobb där jag ska leverera så häftiga saker som möjligt varje dag.

Blev musiklärare

Innan Anton började skapa Star Wars-världar var han musiklärare. När han kände sig klar med musiken sökte han jobb på spelutvecklaren DICE EA där han tog fram Star wars-datorspel.

Sedan hörde de av sig från Lucas films och undrade om han ville jobba med ett projekt som visade sig vara The Mandalorian.

– Jag minns hur stressad jag var första dagen. Jag hade sådan prestationsångest att jag var nära att hoppa av. Plötsligt var jag med de här legendarerna som jag hade sett upp till. Det krävdes en hel del mental styrka faktiskt.

Anton skissar ofta fram idéerna i huvudet, därefter arbetar han digitalt i ett 3D-program.

– Jag har övat upp en förmåga att skissa i huvudet. Det är nästan som när man drömmer – jag kan se saker inom mig. Ofta behöver jag inte testa på papper innan.

Det händer att fans hör av sig och Anton har till och med fått brev hem.

– Det är jättekul, för det kan kännas lite overkligt när man sitter isolerad och jobbar. Därför är det också roligt att göra en utställning där man får träffa kända och okända människor som har det här intresset. Man får nörda en stund och prata lite Star Wars, konst och processer.