– Man börjar planera redan på hösten. Det är ju ett jättepussel. Det gäller att få ut båtarna i rätt ordning, säger Christian Gilander, båtansvarig på Marinbutiken i Åkersberga.

I företagets två hallar och på stora utomhusställningar står fritidsbåtar i alla upptänkliga storlekar och prisklasser uppställda, tätt, tätt. För dagen är det en engelskbyggd Fairline Targa 37 som ska ut. Ägaren Niclas Lidvall är ivrig. Han köpte båten i höstas och har i princip bara kört den från säljaren i Svinninge och hit till Båthamnsvägen.

– Det ska bli kul att prova den. Jag har säkert varit här 150 timmar och jobbat på den under vintern, berättar han.

– Jag har installerat värme i hytten och sittbrunnen och gått igenom elen och polerat på den.

– Det finns alltid saker att göra på en båt.

När sjösatte du första båten i år?

– Så fort isen gick, omkring 20 mars. Men det är nu det händer. Vi sjösätter 2-3 båtar om dagen nu och sedan, runt valborg rasslar det till. Då är det 6-7 båtar om dagen, berättar Christian Gilander.

En av landets största

Granne med Marinbutiken ligger Trälhavet båtklubb, TBK, en av landets största med 1700 medlemmar. 18 april börjar klubben sjösätta, berättar klubbens hamnkapten Gunnar Lundell:

– Vi kör på helgerna och sedan hela hela maj ut.

Han berättar att klubben har runt 600 båtar på land. Den kommunala rampen som byggdes 2004 är en av de bästa i regionen, så därför används den inte bara av Österåkersbor utan folk kommer långväga för att sjösätta här. Han skulle därför gärna se att det byggdes en till ramp.

– För det kan bli en hel del kö, både för privatpersoner och företag, säger han.

I Marinbutikens stora hall står Niclas Lidvalls skuta inpallad mellan två jättelika båtar som får hans att se liten ut i jämförelse.

Med den stora blå subliften går allt snabbt och smidigt. Christian backar in det fjärrstyrda ekipaget och fäster kraftiga selar under skrovet på Niclas båt. Sedan är det bara att köra ut.

Styr ut i fjärden

I makligt tempo, maxhastigheten är sex kilometer i timmen, styr och promenerar sedan Christian till den kommunala båtrampen vid Tunafjärden, en sträcka på knappt 400 meter. Själva sjösättningen, att backa ner längs rampen, tar bara någon minut.

En liten palaver bara. När Niclas ska slå igång båtens motorer startar bara den ena. Men efter en liten stund och lite hjälp får han igång även den andra och kan styra ut i fjärden.

– Så är det att vara båtägare, kommenterar Niclas och ser lättad ut.