Enligt de nya bantade restriktionerna, som trädde i kraft den 1 juni, är det nu bland annat tillåtet med upp till 500 åskådare på fotbollsarenor utomhus, om det finns aviserade sittplatser. Utan anvisade sittplatser går gränsen vid 100 åskådare.Förberedelserna är i fullgång inför den lokala fotbollspremiären i helgen. En helg då både ESK:s A-herrar, Fanna BK herrar och ESK:s damer spelar sina första tävlingsmatcher för säsongen.

Enavallen håller på att anpassas inför de nya lättare restriktionerna, arenan kommer att coronaanpassas inför ESK:s premiär mot Sandviken på lördag.

Enligt uppgifter från Fanna BK kommer troligtvis Fanna IP anpassas för att kunna ta in hundra åskådare.

Ett frågetecken inför seriestarten har varit hur spelprogrammet kommer se ut. Förra säsongen blev lösningen att lagen spelar enkelmöten för att få ihop serien. Men denna säsong går man tillbaka till det normala, alltså dubbelmöten. Något de lokala fotbollsklubbarna vi talat med  är glada över.

− Äntligen drar det igång. Vi är nöjda med lösningen med dubbelmöten eftersom vi vill kunna erbjuda våra spelare speltid. Utmaningen är ju såklart planeringen av träning när det är så tight mellan matcherna. Vi ska bli bättre än förra året, det är första platsen vi får gör, säger Pelle Johansson, ordförande i ESK FK.ESK möter Sandviken på lördag 5/6 klockan 16:30 Sandviken på Enavallen.

Fanna BK möter IFK Uppsala hemma på Fanna IP på Söndag 6/6 klockan. Med en ung trupp tror lagledaren Fredrik Johansson att en mittenplacering är en rimlig målsättning för Fanna den här säsongen.

− Vi i Fanna smyger lite under radarn, vi börjar om från början efter allt strul vi hade förut i föreningen. Jag tror på att vi kan överraska men vi har en ung trupp numera och spelarna behöver tid och tålamod. Men självklart ska vi göra allt vi kan för att bli ett mittenlag och slippa nedflyttningsstrid, säger Fredrik Johansson, lagledare.

ESK damer möter på lördag 5/6 Gideonsberg hemma på Enavallen klockan 13.00. Och lagets tränare Mattias Hemlin tror på en framskjuten placering när serien summeras i höst, om laget inte drabbas av allt för mycket skador.  − Det känns jättekul så klart. Vi har inte en jättestor trupp, därför är man ju orolig för skador när det blir ett tätt spelschema. Utan skador tror jag på en framskjuten placering i tabellen, säger Mattias Hemlin, tränare.