Första visningen hölls redan 1991. Men pandemin satte stopp för 30-årsjubileet.

Nu är Europas största utebio tillbaka i Rålis för första gången på tre år.

Mer än 30 år har gått sedan omkring 30 000 åskådare bänkade sig i Kungsträdgården för att se Mel Gibson som Hamlet.

Efter att ha bytt ”salong” ett antal gånger landade Stockholms filmfestivals sommarbio i Rålambshovsparken. Senast jätteduken smälldes upp var 2019. Då noterades också Rålisrekordet 10 000 åskådare, som såg kultklassikern, tillika filmfestivalvinnaren från 1994, Pulp Fiction.

– Nu när vi äntligen är tillbaka – utan restriktioner och när allt är i stort sett som vanligt – ville vi göra något extra för vår fantastiska kära publik. Vi diskuterade vilket tema vi skulle ha och kom på: Ska vi inte låta publiken bestämma? Så då gjorde vi det via en omröstning i sociala medier, säger Magnus Larsson, marknadschef på Stockholms filmfestival.

– Man fick skriva precis vilka filmer man ville, men vi gav lite tips för att vägleda lite. Vi fick in över 300 förslag från Norrbotten till Skåne, Vår publik är ju inte bara stockholmare. Tio procent är internationell, många från Italien och USA,

Hur kommer det sig?

– Jag tror att det beror på att sommarbion har funnits sedan 1991. Det är helt enkelt så etablerat. Sedan har det blivit en snackis i många turisttidningar, som nämner sommarbio som en sommarsevärdhet man ska uppleva när man är här.

Blir det nytt publikrekord i år?

– Jag hoppas på jättemycket folk och jag tror tror starkt på det eftersom publiken har fått välja. Dessutom är det helt grymma filmer där det finns något för alla: kultklassiker, skräck, anime, romatik och så självklart äventyrsfilmernas äventyrsfilm, Jurassic Park. Men det beror självklart mycket på vädret.

Vilken film ser du mest fram emot?

– Jag skulle nog säga att Jurassic Park på storduk bland tusentals andra filmälskare är en stor upplevelse. Sedan är Alien en stor personlig favorit, säger Magnus Larsson.

– Det här är också ett fint sätt knyta ihop sommaren. Man tar med sig sina vänner, sin familj, packar picknickkorgen och tar sig tid att umgås, käka och dricka och sedan avslutar med en film när det börjar bli mörkt. Unikt med utomhusbio är att det blir en väldigt fin inramning bland träden – mitt i naturen fast vi är inne i stan. Äntligen får vi göra det igen!