Klockan är strax efter åtta på morgonen. Solen lyser milt över Gärdet.

Jejja Halldin, 7, och Calle Halldin, 8, går med glada steg mot Kampementsbadets entré.

De gillar verkligen området med den 25 meter långa bassängen. För att inte tala om deras pappa Gustaf Halldin.

– Det är ett paradis! Varmt i vattnet och generösa öppettider! Visst är det i behov av renovering, men samtidigt är det mysigt att det har sin karaktär. På vissa ställen är det som fruset i tiden, det finns till exempel en reklamskylt för Coca-Cola bakom kiosken som har många år på nacken.

https://www.mitti.se/nyheter/postivt-utlatande-om-bassang-i-sjostan/repubr!74dXMYhm3pctScP9rpZA/

Ruggigt jobbigt

Så här på morgonkvisten är det simskola som gäller för barnen. Jejja tränar bensparkar och Calle har redan tagit simborgarmärket.

Samtidigt har Gustaf blivit riktigt förtjust i crawlandets förtrollade värld.

– Det är vansinnigt bra träning! Får man till tekniken tar det verkligen. Man kan kolla på filmer på youtube för att lära sig hur man gör.

Han berättar att det kan vara trångt i bassängen varma dagar i juni. I juli när många har lämnat stan är det lugnare. Samtidigt ser han då nya ansikten här.

– Då kommer det folk hit från hela Stockholm. Och så en del turister. Det finns något fint och demokratiskt med ett sådant här bad. Det är till för alla.

– Jag vet att det finns planer på att renovera, och det kan naturligtvis behövas. Men det är viktigt att det görs varsamt, badet öppnade för 60 år sedan och är ett tidsavtryck från den tiden precis som det brutalistarkitektoniska Filmhuset mittemot.

– Och jag hoppas verkligen att det inte håller stängt under somrarna när renoveringen pågår. Det vore så sorgligt för många människor.

Han tittar på klockan och konstaterar att det är hög tid för barnens simning. Frågan är om de i dag stannar så länge att han får njuta av den tid han gillat allra bäst.

– Det är ju som vackrast här när solen går ner. När den kastar långa skuggor över området och det fortfarande är varmt. Då är simturen riktigt fin.

Fler välbesökta bad i stan

Det är inte bara på Gärdet som det klordoftande doppet är nära, Båda Vasastan och Södermalm erbjuder välbesökta bassängområden.

– Nytt jämfört med de två senaste åren med restriktioner är att folk kan komma hit som vanligt. Det är glädjande, säger Sara Franzén Shilwan, områdeschef vid idrottsförvaltningen.

Även bastu och omklädningsrum är öppna som vanligt.

Om någon vill få lite lugn och ro i vattnet är det tidiga morgnar som gäller.

– Sedan fylls det på med lekande barn. Vi försöker parera så att det alltid ska finnas utrymme för motion, men är det fullt med barn i bassängerna är det svårt.