I våras öppnade vårdföretaget Aleris en privat specialistvårdsklinik för ätstörningar vid Hötorget. En första konsultation där kostar 1 390 kronor, uppgav de då.

https://www.mitti.se/nyheter/aleris-oppnar-klinik-for-atstorning/repvdd!LDCKdgc3xkzU0tw6RGtP0A/

Nu får de i uppdrag att även bedriva ätstörningsvård för Region Stockholms räkning. Detta då regionen beslutat att stärka ätstörningsvården, som dras med långa köer, inte minst på grund av pandemin.

Enligt Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, får allt fler stockholmare en ätstörningsdiagnos.

Bland kvinnor i åldern 18-24 har det närapå skett en fördubbling de senaste tio åren. Men om det är en faktisk ökning, eller om det är så att fler nu söker vård, framgår inte.

Extra pengar

Totalt hade regionen avsatt 228 miljoner miljoner kronor för 2022, och i vintras sköt man till ytterligare 30 miljoner kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-ska-kon-i-atstorningsvarden-kapas/repvaz!tzw8NyNBH9AOGhI4IIgRQ/

Pengarna ska användas till att öppna fler vårdplatser, både för dem som behöver läggas in och till dagverksamhet, hos Stockholms centrum för ätstörning och hos privata Mandoklinikerna.

Ätstörningsvård bedrivs även inom den allmänpsykiatriska vården, och hälso- och sjukvårdsförvaltningen har undersökt om vårdgivare där skulle kunna bidra mer.

500 patienter om året

Och hos Aleris fick de alltså napp. Företaget uppger att de kan ta emot 500 patienter om året i sina lokaler vid Hötorget.

Aleris har redan avtal med regionen om psykiatrisk vård för vuxna, med geografiskt områdesansvar i nordöstra länet. Men de lokaler som regionen tillhandahåller där blir för små om uppdraget utökas, menar Aleris.

Samtidigt finns det tillräckligt med plats i deras lokaler vid Hötorget.

Beslut i frågan togs i hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 september.