Även på intensivvårdsavdeningarna ökar antalet nu covid-patienter. Foto: Veronica Johansson

Antalet covidpatienter ökar på sjukhusen

Antalet covidsmittade som behöver sjukhusvård ökar nu kraftigt, en effekt av den senaste tidens rusande smittspridning.

  • Publicerad 06:59, 12 jan 2022

Antalet patienter som vårdas för covid-19 blir nu fler dag för dag.

För en vecka sedan vårdades 281 covid-patienter vid regionens sjukhus. Tisdagen den 11 januari var antalet 396. Det är en fördubbling jämfört med strax före jul.

Det är även fler som behöver intensivvård, men ökningen är inte lika stark. Nu vårdas 35 patienter på iva, mot 31 för en vecka sedan.

Fler att vänta

Antalet covid-patienter speglar smittspridningen, som ökat kraftigt. Den senaste veckan rapporteras 36 493 positiva PCR-tester, en ökning med 90 procent på en vecka. Och det kommer snart att visa sig på sjukhusen.

– Hälso- och sjukvården förbereder sig för att kunna ta emot fler patienter med covid-19 eftersom det är en viss förskjutning mellan den höga smittspridningen och ett ökat sjukvårdsbehov, säger regionens chefläkare Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Som mest vårdades 1 100 patienter för covid-19, det var under pandemins första våg i april 2020.

Ökad testkapacitet

Under veckan har rekordmånga PCR-tester gjorts och analyserats, 94 000 stycken. Ändå har tiderna tagit slut för hemtest och drive in, och vid test-stationerna rapporteras om köer.

Inom ett par veckor räknar regionen med att kunna analysera 130 000 prover i veckan.

40 procent av alla prover som tas är positiva. Enligt smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund är omikronvarianten nu helt dominerande.

GRAFIK: Antal patienter som vårdas på sjukhus i Region Stockholm

Loading...

Loading...